Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι και πόσα κερδίζουν


«Δώρα» για τους μισθωτούς ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δρομολογώντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στη διετία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στον Alpha ανέφερε ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί έως το 2021, ενώ άνοιξε «παράθυρο» για ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το «ξήλωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης θα ξεκινήσει από φέτος ενώ υποσχέθηκε την οριστική κατάργηση του μέτρου το 2021.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι πρώτες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα χαρακτηρίστηκαν αναμφίβολα ως θετικές κινήσεις. Ωστόσο όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ειδικά οι μισθωτοί της μεσαίας τάξης (με εισοδήματα κοντά στα 20.000 ευρώ) περίμεναν το κάτι παραπάνω.

Πρωθυπουργός στον Alpha για την οικονομία και τις φοροελαφρύνσεις

«Υλοποιούμε ένα σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, το οποίο το υπηρετούμε πάρα πολύ πιστά. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό το φέραμε και πιο μπροστά, κόβοντας τον ΕΝΦΙΑ το ’19, ενώ είχαμε εξαγγείλει ότι θα τον κόψουμε το ’20. Συνεχίζουμε με μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, με μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, με μείωση του φόρου στα μερίσματα, όλα αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα, θα εφαρμοστούν το 2020. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2020, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα αρχίσουμε να κόβουμε και την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει υπερβολικά τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα, άδικος φόρος εν πολλοίς, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί. Και αυτός ο φόρος δεν είμαι έτοιμος να σας πω ακόμα σε ποιο βαθμό και από πότε θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020. Πιστεύω ότι μπορούμε και εντός του 2021, να καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει όσο καλά πιστεύουμε ότι θα πάει».

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, της γνωστής «έκτακτης» εισφοράς, έχει προαναγγελθεί επισήμως ενώ μένει να αποσαφηνιστεί το εύρος της μείωσης, που θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους, χωρίς να αποκλείεται η αναδρομική ισχύς της για τα περσινά εισοδήματα.

Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέτρο ελάφρυνσης των μισθωτών, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να «αντέξει» φέτος ο Προϋπολογισμός, είναι γύρω στα 250- 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο ψηφισμένο πακέτο των φετινών φοροελαφρύνσεων έχει προβλεφθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% για εργοδότες κι εργαζόμενους, με κόστος περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Για την επόμενη χρονιά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,01%, με κόστος περί τα 440 εκατ. Ευρώ, δηλαδή σωρευτικά γύρω στα 560 εκατ. ευρώ στη διετία, ενώ για το 2022 προβλεπόταν νέα μείωση 1,61% με κόστος γύρω στα 410 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στα 980 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί. Με την κίνηση αυτή συμφωνούν και οι επιχειρηματίες καθώς το μέτρο θα ωφελήσει όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την τετραετία 2020-2023, αρχής γενομένης 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1η Ιουλίου 2020 με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ.

Για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,09 ποσοστιαία μονάδα με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ, το 2022 επιπλέον μείωση κατά 1,61 ποσοστιαία μονάδα με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 413 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλο 1,3% με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 374 εκατ. ευρώ.

Αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για υπερπλεονάσματα και την τρέχουσα χρονιά, όπως πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο, ποντάροντας στην αύξηση της εισπραξιμότητας έμμεσων- άμεσων φόρων αλλά και στο ότι επίσημες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι συντηρητικές.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ