Βραζιλία: Εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Πολιτισμού μετά την αντιγραφή ομιλίας του Γκέμπελς

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του γραμματέα Πολιτισμού της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Αλβίμ, κατά τις οποίες αντέγραψε -με μικρές παραλλαγές- μία ομιλία του Γιόζεφ Γκέμπελς, του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο βίντεο διάρκειας έξι λεπτών που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού της Βραζιλίας στο Twitter, ο Αλβίμ προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με τον θεσμό των Εθνικών Βραβείων Τέχνης, κάνοντας λόγο για «εθνικιστικά ιδανικά».

«Η βραζιλιάνικη τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωϊκή και εθνική, θα προικιστεί με μεγάλη δόση συναισθηματισμού. Βαθιά συνδεδεμένη με τις επείγουσες προσδοκίες του λαού μας, ειδάλλως δεν θα είναι τίποτα», δήλωσε ο Αλβίμ.

Μάλιστα, το μήνυμά του συνοδεύεται από χαμηλής έντασης κλασσική μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ, αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ. Πολύ γρήγορα η οργή ξεχείλισε, όταν οι χρήστες παρατήρησαν τις ομοιότητες της ομιλίας του με μία που είχε εκφωνήσει ο Γκέμπελς.

Συγκεκριμένα ο Γκέμπελς, απευθυνόμενος σε θεατρικούς διευθυντές, είχε πει σύμφωνα με τον βιογράφο του, Πέτερ Λόνγκεριχ:

Ο πρόεδρος της Βουλής και η Ισραηλιτική Συνομοσπονδία της Βραζιλίας ζήτησαν την απόλυσή του.

Σε ανακοίνωσή του, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανέφερε ότι ο υπουργός δεν έχει πλέον θέση στην κυβέρνησή του, λόγω των «ατυχών δηλώσεών» του.

H σχετική ανάρτηση αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here