Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα


Στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη συνομιλία του με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και στις επιστολές του προς άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως οι συμφωνίες που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι άκυρες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας είπε ότι η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου σχετίζεται και με το γεγονός ότι η οικοδέσποινα Γερμανία δεν ήθελε να ανοίξει το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων στην τρέχουσα συγκυρία.

Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, στην περίπτωση που ο Χάφταρ υπερισχύσει ή μπει στην πολιτική εξίσωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Άγκυρα και θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει το 2010.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στο νέο ασφαλιστικό, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Μάλιστα, τόνισε πως θα έχει «μόνο θετικά μέτρα».

Όπως διευκρίνισε, στόχος της Κυβέρνησης είναι και να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και ότι τα θετικά μέτρα δεν θα αφορούν μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι πλέον θα μπορούν να προσδοκούν μια αξιοπρεπή σύνταξη μέσω των εισφορών τους.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι έχει δρομολογηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο και όπως είπε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και μέσα στο 2020.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ μέσα σε μια τριετία.

Για τον εκλογικό νόμο

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση κινήθηκε σε δύο άξονες: αφενός να υπάρχει δικαιοσύνη με τη μέγιστη δυνατή αναλογικότητα και αφετέρου να μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα.
Τόνισε δε, πως αν η ΝΔ δεν ήταν αυτοδύναμη δεν θα μπορούσε να τρέξει με την ίδια αποτελεσματικότητα τα θέματα που έτρεξε το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απόκρουσε τις κατηγορίες περί μη επιδίωξης συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα και είπε ότι αυτό έγινε σε άλλα θέματα, όπως η ψήφος των αποδήμων και η επιλογή προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι η επιλογή έχει πολλούς συμβολισμούς και σηματοδοτεί μια νέα εποχή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας και μέσα από τη ΝΔ και σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν θα δώσει το «παρών» στη ψηφοφορία, απάντησε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει για το ταξίδι του πριν από την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου και μάλιστα σε συνέντευξη του δήλωσε πως αν δεν απουσίαζε θα ψήφιζε την πρόταση της ΝΔ, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν ξεκάθαρος στο ότι συμφωνεί με την πρόταση Μητσοτάκη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ