Ασφαλιστικό: Έτσι θα πάρετε πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη

Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Σύνταξη από 755 έως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που ισχύει (αναδρομικά) από 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤA ΝΕΑ», η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών , ανάλογα με τις δυνατότητες τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό. Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως.

Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το νέο σύστημα εισφορών έχει ως εξής:

Α. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών του.

Β. Πλήρης αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος.

Γ. Πλήρης αποσύνδεση από το εισόδημα. Παύει πλέον το ασφαλιστικό να είναι φορολογικό.

Το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους θα κινείται στις παρακάτω παραμέτρους:

1) Θεσπίζονται 7 επίπεδα εισφορών από 93 ευρώ (μόνο για τους νέους και για 5 χρόνια) μέχρι 566 ευρώ.

2) Στο βασικό –μηναίο – ασφάλιστρο προστίθενται οι εισφορές υγείας (σε χρήμα και σε είδος) που ξεκινούν από 33 ευρώ (για τους νέους ασφαλισμένους και για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης) και ανεβαίνουν στο 1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος συν 5 ευρώ σε χρήμα) και από το 2ο επίπεδο έως και το 6 ο επίπεδο, στα 66 ευρώ για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα) Έτσι προκύπτει το σύνολο των εισφορών ανά επιλεγμένο επίπεδο.

3) Οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να εντάσσονται.

4) Οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι θα μπορούν κάθε χρόνο να επιλέγουν έως 2 μεγαλύτερες ή αντίστοιχα έως 2 χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα στα τέλη κάθε χρόνου και ισχύει για το αμέσως επόμενο έτος.

5) Οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1ο επίπεδο: 775 ευρώ.
  • 2ο επίπεδο: 930 ευρώ.
  • 3ο επίπεδο: 1.180 ευρώ.
  • 4ο επίπεδο:1.485 ευρώ.
  • 5ο επίπεδο: 1.845 ευρώ.
  • 6ο επίπεδο: 2.501 ευρώ τον μήνα.

6) Οι νέες κλίμακες εισφορών για το εφάπαξ είναι οι εξής:

  • 1ο επίπεδο: (κατώτατο) 26 ευρώ τον μήνα.
  • 2ο επίπεδο: 31 ευρώ τον μήνα.
  • 3ο επίπεδο: 37 ευρώ τον μήνα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here