Ωρολογιακή βόμβα το προσφυγικό: Στους δρόμους οι νησιώτες – Παραλύουν Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες.

Σήμερα, Τετάρτη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το προσφυγικό θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι της Χίου, της Μυτιλήνης και της Σάμου.

Θα κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα καταστήματα και στις 12 το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του κάθε νησιού θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με συμμετοχή όλων των φορέων.

Στη Μυτιλήνη θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στη Χίο θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική Πλατεία και στη Σάμο θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική Πλατεία στο Βαθύ.

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 στις 10:00 αντιπροσωπεία αιρετών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τους Δημάρχους των νησιών καθώς και τη συμμετοχή αιρετών από όλες τις παρατάξεις Ά και Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, θα μεταβεί στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσει τα αιτήματα των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Βουλή και στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου και εκεί θα κατατεθούν τα αιτήματα τους προς ενημέρωση των Κομμάτων αλλά και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου. Την ίδια ημέρα αναμένεται και συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Οι κάτοικοι των νησιών απαιτούν από την Κυβέρνηση:

  • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στα οποία διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες 40.000 πρόσφυγες- παράτυποι μετανάστες
  • Κλείσιμο των υπαρχουσών δομών -καμία νέα δομή που θα μετατρέπει τα νησιά σε «φυλακές ψυχών»
  • Έλεγχο των ΜΚΟ που πολλές φορές λειτουργούν υπέρ της διαιώνισης του προβλήματος σύμφωνα με τους κατοίκους και
  • Αποζημιώσεις για τις ζημιές και τις λεηλασίες που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι των νησιών τα τελευταία πέντε χρόνια είναι αποδέκτες υποσχέσεων από τις Κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα έχουν φανεί «αναξιόπιστες» καθώς το πρόβλημα διαιωνίζεται και μεγεθύνεται.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π Κωνσταντίνος Μουτζούρης φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει τα δικαιώματα των κατοίκων και να φτάσει μέχρι τέλους έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση.

«Ως Περιφερειακή αρχή κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος αλλά οφείλουμε στους πολίτες που μας εξέλεξαν και έχουν κάνει πέντε χρόνια τώρα υπομονή να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους. Οι κάτοικοι των νήσων που πλήττονται από το μεταναστευτικό νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την Ελληνική πολιτεία και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους με ότι μέσα διαθέτουμε, η κανονικότητα στις ζωές των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου πρέπει να επανέλθει», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ επεσήμανε πως η Κυβέρνηση με την αοριστολογία της και την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των Βορειοαιγαιοπελαγιτών.

Ο ίδιος αναμένει να δει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την πλευρά της Κυβέρνησης και δεν αποκλείει ακόμα και την οργάνωση κινητοποιήσεων στην Αθήνα σύντομα.

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε τις προηγούμενες ώρες η θερμή υποδοχή Μηταράκη στην Μυτιλήνη από τον Περιφερειάρχη όπου από μικρή μερίδα ανθρώπων σχολιάστηκε καυστικά.

Κύκλοι του Περιφερειάρχη αναφέρουν πως η υποδοχή δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και δεν υποδεικνύει υποχωρητική διάθεση στις διεκδικήσεις καθώς πέρα από την εκ διαμέτρου απόλυτη διαφωνία Περιφερειακής αρχής- Κυβέρνησης που υπάρχει στο θέμα οι δύο άντρες γνωρίζονται προσωπικά.

Ο κ. Μηταράκης αξίζει να σημειώσουμε πως έγινε αποδέκτης δυσαρέσκειας και βίας από μερίδα ακραίων κατοίκων στην Χίο πριν λίγες μέρες και ίσως ο Περιφερειάρχης θέλησε να ρίξει τους τόνους αφού ως ακαδημαϊκός είναι υποστηρικτής του διαλόγου και της νομιμότητας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ