Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Θέτει θέμα νησιών, Ιμίων, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων


Συνεχίζει τον «χορό» των προκλήσεων η Τουρκία, με τον Διευθυντή Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τoν Τσαγατάι Ερτζιγιές να αναρτά το βράδυ τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Twitter ανακοίνωση με τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Στο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1.Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

3.Εναέριος χώρος

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4.Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

5.Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Δείτε ΕΔΩ όλες τις αξιώσεις της Τουρκίας


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ