ΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής


Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ενεργοποιεί  έμμεσες τεχνικές ελέγχου – Νέο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εξυπηρέτησης των φορολογούμενων. 

Ο διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση δυο νέων μεθόδων ελέγχου. Τα νέα συστήματα της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να ξεσκεπάζουν περιπτώσεις φορολογητέων εισοδημάτων που αποκρύπτονται.

Ποια είναι τα νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή, καθορίστηκαν οι τύποι ταμειακών μηχανών που θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν έως τις 31 Μαϊου στο πλαίσιο της διασύνδεση των ταμειακών με το TAXISnet για την μετάδοση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων. Η σχετική απόφαση προβλέπει φορολογικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε όποια επιχείρηση δεν συμμορφωθεί.

Μιλώντας στο συνέδριο e-θέμις ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών αλλά και ότι έρχονται αποφάσεις για τον τρόπο διασύνδεση τους με το TAXISnet.

Με Απόφαση του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ενεργοποιεί δύο έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή ελεγκτικές διαδικασίες από τις οποίες προκύπτει αν υπάρχει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

  • Η Mark-up μέθοδος, όπως αναφέρει και το εγχειρίδιο του IRS, μπορεί να αξιοποιηθεί για έλεγχο σε κάβες, σε εστιατόρια- ταβέρνες, σε πρατήρια καυσίμων, σε κοσμηματοπωλεία. Η βάση του ελέγχου είναι το κόστος αγοράς των αγαθών προς πώληση ενώ «κλειδί» είναι το περιθώριο κέρδους που ο ελεγκτής θα χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να καταλήξει στα ακαθάριστα έσοδα του ελεγχόμενου και
  • Η Unit and Volume μέθοδος – Εδώ η βάση είναι ο αριθμός των αγαθών που πουλήθηκαν ή παράχθηκαν και η σύγκριση γίνεται με τον αριθμό των δηλωμένων.

O διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε τις παρεμβάσεις που έρχονται στο πεδίο της πληροφορικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και είναι οι εξής:

  • εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.
  • εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.
  • ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων που υποβάλλονται έγχαρτα: ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι έρχεται απόφαση της ΑΑΔΕ για την ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ