Χαρίτσης: Επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα οι ενέργειες Μητσοτάκη

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙZA Αλέξης Χαρίτσης.

«Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι διαχρονικό για τη χώρα. Αυτό που έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα είναι η αναποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙZA, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο.

«Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα διεξήγε μια πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, που οδήγησε στην αναβάθμιση τη θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, με επαφές και συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με ξένους ηγέτες, με τις τριμερείς συμφωνίες, με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, και, συνολικότερα, με σειρά πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς, ώστε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

«Από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη, παρακολουθήσαμε μία προσπάθεια υποβάθμισης της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας όταν διαπιστώσαμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αλλά και την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της ΝΔ» πρόσθεσε.

Αναφερθείς, δε, στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ , ο Αλ. Χαρίτσης είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης έδωσε όσα ζήτησε η αμερικανική πλευρά, χωρίς να πάρει κάτι πίσω, παρά την αποκλειστική εμπλοκή των αμερικανικών εταιρειών στην υπόθεση του 5G και τη δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, που εμπλέκει τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες».

«Το σημαντικότερο ατόπημα της ελληνικής κυβέρνησης όμως» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, «ήταν η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να το αντισταθμίσει με την πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα. Αν και κρίνεται θετική, αυτή η επίσκεψη δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απουσία της χώρας μας από τα διεθνή φόρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διάλογου με συντεταγμένο τρόπο, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως έκανε και το 2016, όταν πίεσε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε «τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε: «Η ΝΔ πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών και στη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.Η κυβέρνηση -και δυστυχώς η ελληνική κοινωνία- πληρώνει σειρά από αποτυχημένες επιλογές στη διαχείριση του προσφυγικού, όπως η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής.»

Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ότι «αποτελεί μία ακόμη ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε κατάργηση της 13ης σύνταξης, σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και σε επιβάρυνση για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών με την επαναφορά του άδικου συστήματος των κλάσεων.»

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here