15ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Κάτω από 2% το αρχικό επιτόκιο


Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση άνοιξε σήμερα το πρωί από τον ΟΔΔΗΧ. 

Η έκδοση 15ετούς ομολόγου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εδραίωσης χαμηλότερου κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές.

Η κίνηση – η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ίδια μέρα που λαμβάνει χώρα συνέδριο του οίκου στην Αθήνα – προαναγγέλθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα «Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Οι διαδικασίες για τον 15ετή κρατικό τίτλο ξεκίνησαν επισήμως χθες με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan. Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περυσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περυσινού 5ετούς κρατικού τίτλου. Στόχος είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο, γιατί στο τέλος της λήγει η περίοδος «χάριτος» για την αποπληρωμή των δανείων του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τότε, σύμφωνα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η επιτυχής έκδοση ομολόγου που θα λήγει το 2035 θα αποτελέσει ισχυρό σήμα της επενδυτικής κοινότητας υπέρ της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι η επιτυχής έκδοση ομολόγου θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ