Κοροναϊός: Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα – Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ


Την ώρα που δεκάδες χώρες προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στον επαναπατρισμό των πολιτών τους, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τον νέο κοροναϊό, «εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και ένας Έλληνας υπήκοος.

Σαν «κινηματογραφική ταινία» περιέγραψε την κατάσταση στην επαρχία Γουμπέι ο Γιάννης Μεσσηνιάς, Έλληνας υπήκοος, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Γουμπέι λόγω του κορονοϊού.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον «Alpha».

Δείτε στο βίντεο:

Ο Γιάννης Μεσσηνίας βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από τη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Γουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας – μέχρι στιγμής – έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 6.0000. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, τέσσερα στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία -, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Γουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

Αν και όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε επιφυλακή, η εξάπλωση του ιού φαίνεται πως ακόμα δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και μεταξύ άλλων πλήττει και ολόκληρες οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια οικογένεια από την Μεγάλη Βρετανία που, σύμφωνα με τον Guardian, αναγκάστηκε χωριστεί επειδή η μητέρα διαθέτει κινέζικο διαβατήριο. Ο σύζυγός της μαζί με την 9χρονη κόρη τους αναχώρησαν για την Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Sindy Siddle θα παραμένει αποκλεισμένη στην Κίνα.

«Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη μας. Πώς μπορούν να βάζουν μια οικογένεια σε αυτή τη θέση; Το ότι πρέπει να αφήσω τη Sindy στην Κίνα είναι το χειρότερο πράγμα που θα περάσω. Πώς να πω στη Jasmine ότι η μαμά της πρέπει να μείνει πίσω;» δήλωσε στον Guardian o Jeff Siddle.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ