Κοροναϊός: Κίνδυνος παγκόσμιας επιδημίας; Στους 213 οι νεκροί – Αγγίζουν τα 10.000 τα κρούσματα


Κοροναϊός: Καθημερινά και κατά δεκάδες αυξάνονται οι λίστες των θυμάτων και των κρουσμάτων του νέου ιού που τρομοκρατεί τον πλανήτη.

Ήδη, σύμφωνα με τη σημερινή (31/01) ενημέρωση από τηνν Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020.

Παράλληλα, τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν φτάνουν τα 1.982.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπου φύγει-φύγει

Το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα (με προορισμό τη Βρετανία μεταφέρει 83 Βρετανούς και 27 αλλοδαπούς, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Το αεροσκάφος που έχει μισθώσει το Φόρεϊν Όφις αναμένεται να φθάσει στη Βρετανία στις 13:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν να συνεχίσει προς την Ισπανία, όπου οι πατρίδες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβουν την ευθύνη για τους εναπομείναντες επιβαίνοντες.

«Γνωρίζουμε πόσο αλγεινή ήταν η κατάσταση για αυτούς που περίμεναν να φύγουν», επισήμανε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Λονδίνο. «Εργαστήκαμε χωρίς διακοπή για να ανοίξει ο δρόμος για την ασφαλή αποχώρηση» των Βρετανών και των Ευρωπαίων, πρόσθεσε.

Κατά νεότερο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 213 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός που εντοπίστηκε στην Ουχάν. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν, ενώ άλλοι 102.000 έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Κίνα αντιδρά στον παγκόσμιο συναγερμό του ΠΟΥ

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτιμά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός σε κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ κρίσιμη φάση στον αγώνα εναντίον του κοροναϊού. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο», σημείωσε ο Τζανγκ.

«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των άλλων κρατών, πρέπει επίσης να επισημάνουμε την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ. Είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Κίνας», υπενθύμισε ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

Για τον ίδιο διπλωμάτη είναι απαραίτητο να αποφευχθούν «υπερβολικές αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν ευρύτερες αρνητικές συνέπειες».

Αναστέλλονται πτήσεις

Αναστέλλονται άμεσα οι πτήσεις προς και από την Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν, καθώς ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει πλέον φθάσει τους 213 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Αναστέλλουμε τις πτήσεις προς την Κίνα ως τις 2 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Άμπντουλ Σάταρ Χοχάρ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου την Κυριακή.

Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways, ανέστειλαν τις πτήσεις προς την Κίνα λόγω της επιδημίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ