Εφιάλτης στον αέρα: Τα δραματικά λεπτά στην πτήση της Air Canada – Πώς αποφεύχθηκε πολύνεκρη τραγωδία

Αίσιο τέλος για τους επιβάτες και πλήρωμα της πτήσης AC837 της Air Canada που είχε προορισμό το Τορόντο – Η συγκλονιστική ψυχραιμία του πιλότου

Το αεροσκάφος το οποίο αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο Μπαράχας όπου και προσγειώθηκε μετά από δύο ώρες πτήσης πάνω από τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με μια πηγή του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η προσγείωση έγινε με ασφάλεια. Πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στο διάδρομο προσγείωσης, χωρίς να έχει σημειωθεί φωτιά.

Σύμφωνα με την ΑΕΝΑ, τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου 30 λεπτά με την απογείωση του αεροσκάφους και ζήτησε να του δώσουν διάδρομο για κατεπείγουσα προσγείωση.

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της Ισπανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τμήμα του συστήματος προσγείωσης του αεροσκάφους έπεσε και μπήκε σε έναν από τους κινητήρες του.

Πολλοί κάτοικοι που είδαν το αεροπλάνο να πετά χαμηλάαναστατώθηκαν και ανέβασαν σχετικές φωτογραφίες στα social media.

Τα προβλήματα στο αεροδρόμιο είχαν ξεκινήσει από νωρίς αφού ο ο εναέριος χώρος ήταν κλειστός για περίπου μία ώρα εξαιτίας drones.

Δύο πιλότοι ενημέρωσαν τον πύργο ελέγχου για πτήση κάποιων drones και αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία «Rate 0» για την εκτροπή των πτήσεων σε άλλο αεροδρόμιο, απαγορεύοντας κάθε προσγείωση ή απογείωση από το Μπαράχας.

Η ΑΕΝΑ, εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, ενημέρωσε πως μετά τον συναγερμό, που σήμανε στις 12:40 (13:40, ώρα Ελλάδος) συνολικά 26 πτήσεις κατευθύνθηκαν προς άλλα αεροδρόμια, όπως στη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, το Αλικάντε και το Βαγιαδολίδ.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η διαχειρίστρια εταιρεία υπενθυμίζει πως τα «drones δεν είναι παιχνίδια», ενώ η αστυνομία και η Πολιτοφυλακή διεξάγουν έρευνες για να εντοπισθεί ο χειριστής του τηλεκατευθυνόμενου, έχοντας αναπτύξει περιπόλους γύρω από το αεροδρόμιο — όπως ενημέρωσαν αρμόδιες πηγές το ισπανικό πρακτορείο EFE.

Σε tweet της η Κρατική Υπηρεσία Εναέριας Ασφάλειας (AESA) υπενθυμίζει πως η πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων μέσων κοντά σε αεροδρόμια αποτελεί «σημαντική» παράβαση, που τιμωρείται με πρόστιμο έως και 9.000 ευρώ.

Το μήνυμα του πιλότου στους επιβάτες

Στο μεταξύ όλοι αναφέρονται με τα θετικότερα σχόλια τόσο για τους χειρισμούς του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους όσο και για αυτούς του πληρώματος καμπίνας, χειρισμοι που βοήθησαν τους 130 επιβάτες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.
Μάλιστα λίγο πριν τελική προσέγγιση προς το αεροδρόμιο της Μαδρίτης ο πιλότος απευθύνθηκε στους επιβατές και τους είπε: «Αυτή τη στιγμή κατευθυνόμαστε στο αεροδρόμιο Μπαράχας και πρόκειται να φτάσουμε στην Μαδρίτη για να προσγειωθούμε, γιατί όπως γνωρίζετε έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με μία… από τις ρόδες του αεροσκάφους κατά την απογείωση.

Λοιπόν, καθώς έχουμε αρκετό βάρος όσον αφορά τα καύσιμα, πρέπει να απαλλαγούμε από λίγα καύσιμα πριν να μπορέσουμε να προσγειωθούμε. Και θα προσγειωθούμε σε λίγα λεπτά ακόμα. Όταν είμαστε έτοιμοι για την προσγείωση θα σας πληροφορήσουμε. Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία σας και την υπομονή σας και σας ζητούμε να κάνετε πολλή ησυχία και πολλή υπομονή».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ