Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Νέα δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας για περισσότερες από δύο ώρες, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια

Η δέσμη περιλαμβάνει ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των εργαστήριων στα δημόσια νοσοκομεία και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσλήψεις που θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με στόχο να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά όπου υπάρχουν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη, «προχωράμε στη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό.

Δεύτερον, εξουσιοδοτούμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας.

Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες- λοιμωξιολόγους για τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να επικοινωνεί και να ενημερώνει το γιατρό του, κι αυτός με τη σειρά του, αν το κρίνει σκόπιμο, τα νοσοκομεία της χώρας, τα νοσοκομεία αναφοράς και τέλος τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σκοπός των επιστημόνων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ήταν να εξεταστούν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αλλά και να προταθούν νέα εφόσον αυτό ήταν απαραίτητο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή η οποία θα ενημερώνεται και θα εξετάζει κάθε νέα περίπτωση «ύποπτου» ή πιθανού κρούσματος του νέου ιού που θα εντοπίζεται στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό και μετά τη σύσκεψη, ήδη στη χώρα μας έχουν εξετασθεί τουλάχιστον 29 δείγματα από κάθε περιοχή της χώρας. Στη ουσία μόνο ένα από αυτά είχε λόγους να διερευνηθεί περαιτέρω, αυτό που αφορούσε ασθενή στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το οποίο τελικά ήταν αρνητικό στον κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης. Λαμβάνονται πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας. Αλλά ένα περιστατικό που έχει χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 ημέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση».

Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ότι οι γιατροί της χώρας έχουν πάρει οδηγίες για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν εάν εντοπίσουν ύποπτο περιστατικό.

«Ο κορωνοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές -κοντά στο 2% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε- και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη. Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό. Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα» δήλωσε μετά τη σύσκεψη.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ