Ανατροπή! Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία: Κοινό μέτωπο κατά Πούτιν – Άσαντ – Έξαλλος ο τσάρος

Τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ καταδίκασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, στον απόηχο των σφοδρών συγκρούσεων στην Ιντλίμπ και το θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν για μία ακόμη φορά τις συνεχιζόμενες, αδικαιολόγητες και αδίστακτες επιθέσεις στους κατοίκους της Ιντλίμπ», ανέφερε ο κ. Πομπέο σε ανακοίνωσή του. «Είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο Τούρκων στρατιωτών που υπηρετούσαν σε παρατηρητήριο, το οποίο χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και υποστηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες στο πλαίσιο της αυτοάμυνας ενέργειες της Τουρκίας ως απάντηση στις επιθέσεις», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Κρεμλίνο. Τη Δευτέρα (03/02), η Μόσχα εξέφρασε τη δυσφορία της για τη μη αναγνώριση της Κριμαίας από την Τουρκία, με τον «σουλτάνο» να δηλώνει πως «εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η συγκεκριμένη δήλωση και οι τακτική της Άγκυρας στη Συρία, δημιουργούν αναπόφευκτα ρήγμα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους Tούρκους εταίρους της.

Ρωσία: Η Άγκυρα δεν τήρησε σημαντικές δεσμεύσεις

Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα Rossiskaya gazeta.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία «πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» η οποία μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ». «Η δεύτερη πλευρά – συνέχισε ο Λαβρόφ- η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την «αλ Νούσρα» και από την «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως μια από τις αιτίες της κατάστασης αυτής το ότι εντός της ζώνης του Ιντλίμπ δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη: «Αυτό το υπενθυμίσαμε στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την τήρηση όλων των σημείων εκείνων των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έρχονται πληροφορίες που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορέσαμε ένα ενημερώσουμε τον συριακό στρατό. Υπήρξαν πλήγματα – είπε ο Λαβρόφ – και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει» και προσέθεσε ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό» απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των συμφωνιών για το Ιντλίμπ που υπογράφηκαν το 2018 και 2019 στο Σότσι.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ