ΟΗΕ για Λιβύη: Υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της εκεχειρίας

«Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη έκαναν πρόοδο προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία αλλά μένουν ακόμη κάποια σημεία απόκλισης», δήλωσε την Πέμπτη (7/2) στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή Γάσαν Σαλαμέ.

«Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά σημαντικά θέματα και έχουμε μπροστά μας συγκλίσεις σε διάφορους τομείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων της Λιβύης.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ πρόσθεσε ωστόσο ότι μένει ακόμη να δοθούν διευκρινίσεις στο τελικό μας σχέδιο και να ρυθμιστούν δύο ή τρία σημεία απόκλισης, χωρίς να διευκρινίσει ποια, για να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τις αρχές των δύο πλευρών.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία πριν φύγουν από τη Γενεύη μετά τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν η κοινή λιβυκή στρατιωτική επιτροπή που συνεδριάζει στη Γενεύη, αποτελούμενη από δέκα αξιωματικούς που εκπροσωπούν ισότιμα τις δύο πλευρές, «να εμπλακεί στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Αυτό το σημείο είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.

Ο Σαλαμέ είπε επίσης ότι ο OHE αναμένει από τους αρχηγούς των φυλών της ανατολικής Λιβύης να υποβάλουν έως αργά απόψε τον κατάλογο των όρων ώστε να ανοίξουν εκ νέου οι πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί που παραμένουν αποκλεισμένοι.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here