Κτηματολόγιο: Μετατίθεται η ανάρτηση για την Αθήνα – Οι αλλαγές στην εξέταση των ενστάσεων

Κτηματολόγιο: Μετατίθεται για περίπου δύο μήνες ο αρχικός σχεδιασμός για τις αναρτήσεις που αφορούν την Αθήνα – Έρχονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των ενστάσεων. 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της κτηματογράφησης, με εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο εξάμηνο, καθώς μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να αγγίξει το 93% της επικράτειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή τον Απρίλιο, θα ξεκινήσει τελικά η ανάρτηση για τον δήμο της Αθήνας.

Μπορεί ο αρχικός σχεδιασμός από το Κτηματολόγιο να προέβλεπε έναρξη των αναρτήσεων στο τέλος του μήνα, ωστόσο λόγω του ότι το Κτηματολόγιο προχωράει σε αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των ενστάσεων των ιδιοκτητών αλλά και του Δημοσίου, μετατίθεται η ημερομηνία.

Το νέο σύστημα εξέτασης θα επιφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, σημαντική μείωση στον αριθμό των ενστάσεων, καθώς από 1 εκατομμύριο αναμένεται να μειωθεί στο μισό, δηλαδή σε 500.000.

Στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Ο Δήμος της Αθήνας είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος εξέτασης των εντάσεων. Ακολουθούν ο Βόλος (η προανάρτηση λήγει στις 4 Μαρτίου), η Λαμία και η Λιβαδειά (όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η προανάρτηση) και το «ΚΤΙΜΑ 16» (δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης που περιλαμβάνει περίπου 16.500.000 δικαιώματα, δηλαδή το 43% των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας.

Τελευταία ευκαιρία και μετά «τσουχτερά» πρόστιμα

Για όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική ιδιοκτησία τους, τα πρόστιμα και το πλαίσιο που θα τα χαρακτηρίζει πρόκειται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου 2308/1995.

Μέχρι τον Απρίλιο όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, τη στιγμή που ο συμβατικός στόχος ήταν 55%, ενώ αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Πλέον, εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή, λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας (ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).

Υπενθυμίζεται, ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Μυτιλήνης, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, όπου και σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here