Επίδομα γέννας 2020: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τις αιτήσεις – Πότε θα πάρετε τα χρήματα


Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η σχετική ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει την διαδικασία των αιτήσεων για το επίδομα γέννας. 

Από την υπογραφή της ΚΥΑ, θα εξαρτηθεί η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων για το επίδομα γέννας.

Στις 31 Μαρτίου αναμένεται η πρώτη καταβολή του επιδόματος γέννησης, ύψους 1.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα κάνουν την αίτηση τους και στο τέλος του μήνα θα παίρνουν την πρώτη δόση των 1.000 ευρώ και μετά από 6 μήνες θα πληρώνονται τη δεύτερη και τελευταία δόση.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και του epidomastegasis.gr ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα γίνεται με την υποβολή μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων.

Το επίδομα γέννησης θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2020 και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το επίδομα αυτό αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς και ταυτοχρόνως σημαντικό βοήθημα κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής του παιδιού τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο.

Τι αλλάζει για τους πολίτες τρίτων χωρών

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και των τριών επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας (γέννησης, στέγασης, παιδιού) σε πολίτες τρίτων χωρών.

Για να λάβουν τα επιδόματα, θα πρέπει να ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, αντί για πέντε που ίσχυε έως σήμερα.

«Για να πάρεις επίδομα από την κοινωνική και προνοιακή πολιτική της χώρας πρέπει μόνιμα και νόμιμα να ζεις στη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια. Έτσι και ώστε και να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα του συστήματος αλλά και να υπάρχει ένας βιοτικός δεσμός μεταξύ του πολίτη και του Έλληνα», τόνισε η κ Μιχαηλίδου.

Για το επίδομα γέννησης, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ