Κάρενμπάουερ: η «μίνι-Μέρκλ» που απέτυχε υπό τη σκιά της Άνγκελα


Όχι ιδιαίτερα αγαπητή και στόχος επικρίσεων από το κόμμα της η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ αποφάσισε να μην διεκδικήσει τελικά την καγκελαρία της Γερμανίας και παρέμεινε απλώς μια προσωρινή πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), υπό τη βαριά σκιά «του τέλους της βασιλείας» της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η 57χρονη Κραμπ- Κάρενμπάουερ, που κάποτε την ονόμαζαν «η δεύτερη Μέρκελ» ή «μίνι Μέρκελ», κέρδισε με δυσκολία την προεδρία του CDU τον Δεκέμβριο του 2018, αφού η μέντοράς της ανακοίνωσε ότι παραδίδει τα ηνία του κόμματος έπειτα από 20 χρόνια.

Θεωρητικά, η προεδρία του CDU της άνοιγε τον δρόμο για την καγκελαρία στις εκλογές του 2021.

Όμως από την αρχή η AKK, όπως είναι γνωστή από τα αρχικά του ονόματός της, έδειξε ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η πολιτική θύελλα που προκλήθηκε λόγω της Θουριγγίας, όπου πρωθυπουργός του κρατιδίου εξελέγη ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων (FDP) Τόμας Κέμεριχ χάρη στις ψήφους του CDU και για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αποτέλεσε τη χαριστική βολή για την ΑΚΚ.

Η αδυναμία της να επιβάλει τη γραμμή του κόμματος στον περιφερειακό επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος αρνούνταν τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αποτέλεσε απόδειξη της «πλήρους απουσίας εξουσίας» από τη μεριά της ΑΚΚ, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Άλμπρεχτ φον Λούκε.

Συνέχεια

Η επιλογή της ΑΚΚ στην προεδρία του CDU είχε ως στόχο τη συνέχιση της κεντρώας πολιτικής της Μέρκελ, έναντι του Φρίντριχ Μερτς που στηρίζει τη δεξιά στροφή του κόμματος, τον μόνο τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε από το ακροδεξιό AfD.

Λίγο μετά την εκλογή της, η ΑΚΚ ζήτησε από τους υποστηρικτές του CDU να επιδείξουν ενότητα σε ένα πολιτικό πεδίο που εμφανιζόταν ολοένα και πιο κατακερματισμένο και όπου τα παραδοσιακά κόμματα –Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες (SPD)– έχαναν ψηφοφόρους από το AfD και τους Πράσινους.

Ωστόσο δεν κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα. Το αντίθετο. Το γεγονός ότι η Μέρκελ παρέμεινε στην καγκελαρία παρότι εγκατέλειψε την προεδρία του CDU σίγουρα δεν έκανε πιο εύκολο το έργο της ΑΚΚ.

Αυτό υπογράμμισε και η ίδια σήμερα ανακοινώνοντας στη διάρκεια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών ότι παραιτείται από τις προσπάθειες να επιβληθεί ως πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών: «Είναι προφανές ότι η προεδρία του κόμματος και η καγκελαρία πρέπει να βρίσκονται στα ίδια χέρια», δήλωσε, σύμφωνα με πηγή.

«Θάρρος της απελπισίας»

Αυτή η καθολική, μητέρα τριών παιδιών, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη της Γερμανίας όταν επιτέθηκε στην ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, αφού ένας γνωστός YouTuber ανήρτησε ένα βίντεο εναντίον του CDU.

Η πρόταση της ΑΚΚ για τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, χωρίς πρώτα να συμβουλευθεί τους συναδέλφους της στη γερμανική κυβέρνηση ή τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ, την έφεραν σε δύσκολη θέση σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, οι συνεχείς προσπάθειές της να αποκτήσει διεθνές κύρος αφότου ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας οφείλονταν «στο θάρρος της απελπισίας της».

Η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στη Γερμανία προτού εκτοξευθεί στην προεδρία του CDU. Πριν από αυτό, όλη της η πολιτική καριέρα περιοριζόταν στο κρατίδιο Σαρ, στα σύνορα με τη Γαλλία, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ