Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 – Το νέο έντυπο Ε3


Φορολογικές δηλώσεις 2020: Φτάνει η ώρα της Εφορίας – Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε το νέο έντυπο Ε3 για τη δήλωση εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου Ε3 για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 από τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα η μορφή και οι κωδικοί που θα έχει η «κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» έδωσε στην δημοσιότητα η ΑΑΔΕ.

Το νέο έντυπο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλες τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μαζί με τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και θα αποτελέσει τη βάση για την διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη Δ.Ο.Υ. κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση που σύζυγοι και φυσικά πρόσωπα έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέλη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται από τα επιμέρους εισοδήματά τους. Επιπλέον, αν έχει πραγματοποιηθεί διακοπή εργασιών και έναρξη εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.

Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.

Δείτε εδώ το νέο Ε3 (dilwsi.pdf)

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ