Νέο φορολογικό τοπίο: Όλες οι αλλαγές του 2020 – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Έρχονται αλλαγές για ακίνητα, επιχειρήσεις και μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που ζήτησε να «απλώσει» χρονικά η συζήτηση, καθώς επί της ουσίας το κρίσιμο σημείο ήταν και είναι ο Οκτώβριος, όταν δηλαδή θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ (κοντά στο 2,5%) είναι αναμφίβολα θετικό σημάδι, ωστόσο το κρίσιμο είναι το εύρος αναθεώρησης για τα επιτόκια δανεισμού.

Η λίστα των αλλαγών

Νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς έχουν κληθεί πιστοποιημένοι εκτιμητές να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό έργο. Οι προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν παραδοθεί το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν στη συνέχεια οι αποφάσεις για το ύψος των νέων τιμών. Δεδομένο θεωρείται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε περιοχές που έχουν γνωρίσει οικιστική και τουριστική ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και περιοχές στα αστικά κέντρα όπου γνωρίζει ανάπτυξη η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο οι νέες τιμές ζώνης να τεθούν σε ισχύ για τις μεταβιβάσεις από τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για όσους έχουν μεσαία ή μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Το όριο μεταξύ της μεσαίας και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τοποθετείται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου να ακυρωθεί η επίπτωση των νέων τιμών ζώνης στον ΕΝΦΙΑ και να δοθεί η νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια του φόρου. Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η οριζόντια περικοπή της εισφοράς κατά 30%, ενώ υπάρχει και η σκέψη για αύξηση του αφορολόγητου ορίου της από τα 12.000 στα 20.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η μείωση, της εισφοράς θα ωφελήσει τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς απαλλάσσονται από αυτήν τα χαμηλά.

H εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται σήμερα ως εξής:

 • 2,2% για εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ.
 • 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
 • 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
 • 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.
 • 9% για εισοδήματα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.
 • 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Μετά τη μείωση κατά 30%, η κλίμακα της εισφοράς πρόκειται να διαμορφωθεί ως εξής:

 • 1,5% για εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ (ή 0% αν το αφορολόγητο αυξηθεί στα 20.000 ευρώ).
 • 3,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.-
 • 4,55% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
 • 5,25% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.
 • 6,3% για εισοδήματα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.
 • 7% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων

Θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση της χειρόγραφης τήρησής τους, αλλά και στην κατάργηση της γραφειοκρατικής υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών. Η αυτόματη τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την καταγραφή πραγματικών δεδομένων εισοδήματος των επαγγελματιών αλλά και των επιχειρήσεων.

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΤAXISnet

Μέσω της διασύνδεσης, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από την επεξεργασία των στοιχείων της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών θα προκύπτουν ελεγκτικοί στόχοι. H διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το ΤAXISnet έχει γίνει στα πρατήρια καυσίμων για λόγους καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ενώ εκδόθηκε απόφαση για την υποχρεωτική απόσυρση ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν με το ΤAXISnet.

Νέος νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Άμεσα θα ισχύσει σε προϊόντα με ειδικό φόρο κατανάλωσης, όπως καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη ποτά. Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους εμπειρογνώμονες της επιτροπής που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των ποινών και κυρώσεων για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Αξίζει να σημειωθεί πως όπου κριθεί ότι τα πρόστιμα και οι ποινές δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμησή της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν.

Σταϊκούρας: «Οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη στο Spiegel Online μεταφέρει θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας και ζητά μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή του στόχου μείωσης των πλεονασμάτων.

Ο κ. Σταϊκούρας κάνει αναφορά στις καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας των τελευταίων μηνών και ημερών και στο ευνοϊκό κλίμα που αναδύεται από τις αγορές και τονίζει πως η ελληνική κοινωνία στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η χώρα αλλάζει, αναλαμβάνοντας υψηλό τίμημα οι πολίτες της, οι οποίοι έπρεπε να κάνουν πολλές θυσίες. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση. Δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες, θα πρέπει να βελτιωθούμε, αλλά οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ