Έρευνα: Αυξημένες κατά 12,2% οι συνολικές πωλήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων


Καθαρά κέρδη 2,36 δισεκατομμυρίων ευρώ καταγράφουν 2.061 παραγωγικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. 

Αυξημένες κατά 12,2% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 2.061 βιομηχανικών επιχειρήσεων που συμπεριελήφθησαν στο δείγμα της πανελλαδικής έρευνας των NEW TIMES, η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς η δημοσίευση των ισολογισμών συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε από 44,61 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 50,07 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Το τελικό αποτελέσμα των επιχειρήσεων αυτών (τόσο των κερδοφόρων όσο και των ζημιογόνων) ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες αν και εμφάνισαν ελαφρά κάμψη (4,1%) των συνολικών καθαρών τους κερδών, αυτά διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 2,36 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος) βελτίωσαν περαιτέρω τη μέση κεφαλαιουχική τους διάρθρωση καθότι αύξησαν τα συνολικά ίδια κεφάλαια κατά 5,1% στα 21,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας περίπου στα ίδια επίπεδα τις υποχρεώσεις τους που κυμάνθηκαν στα 32,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα των NEW TIMES, από τις 2.061 επιχειρήσεις της έρευνας, το 75,35% αντιστοιχεί σε κερδοφόρες εταιρείες και το 24,65% σε ζημιογόνες.

Οι 1.553 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν το συνολικό τους τζίρο κατά 14,3% στα 43,4 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους κατά 7,3% για να φτάσουν το 2018 τα 3 δισ. ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος βελτίωσαν περαιτέρω την κεφαλαιουχική τους δομή αφού αύξησαν κατά 6,9% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους περίπου στα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6% στα 21,8 δισ. ευρώ.

Οι 508 ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 0,5% στα 6,6 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις παρουσίασαν μία έκρηξη ζημιών από 335 εκατ. ευρώ το 2017 στα 640 εκατ. ευρώ το 2018. Αντιθέτως προς τις κερδοφόρες, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εμφάνισαν επιδείνωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης αφού μείωσαν τα συνολικά τους ίδια κεφάλαια κατά 7,6% στα 2,2 δισ. ευρώ και αύξησαν κατά τι τις συνολικές τους υποχρεώσεις στο επίπεδο των 10,8 δισ. ευρώ.

Πρακτικά διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων, γεγονός ενδεικτικό για το ότι στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες υπεραξιών, πέραν αυτών που κατεγράφησαν στην περίοδο της κρίσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2018 ήταν υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017.

Τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή κερδών απέσπασαν 6 τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που συγκέντρωσαν το 80,67% των συνολικών κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας. Πρόκειται για τους κλάδους των πετρελαιοειδών, των βιομηχανιών τροφίμων, των επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών, των εταιρειών επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων, των φαρμακοβιομηχανιών και των καπνοβιομηχανών. Με μια δεύτερη «ταχύτητα» στον τομέα των κερδών κινήθηκαν οι κλάδοι των επιχειρήσεων πλαστικών-ελαστικών, ποτών, χημικών προϊόντων, ενέργειας και ηλεκτρολογικού υλικού ενώ χαμηλά κέρδη συγκέντρωσαν οι κλάδοι της ένδυσης, των ηλεκτρικών συσκευών, των μεταλλείων-ορυχείων, των εκδόσεων, των αγροτικών επιχειρήσεων, της επεξεργασίας καπνού, των μηχανών-συσκευών και των εταιρειών επεξεργασίας χάρτου. Ζημιογόνοι (στο σύνολό τους και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις) αποδείχθηκαν οι κλάδοι παραγωγής μεταφορικών μέσων, ξύλλου-φελλού, πλεκτικής, δέρματος-γούνας και κλωστοϋφαντουργίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ