Κοροναϊός: «Πράσινο φως» για τον ελλιμενισμό του «MS Westerdam»-Τρόμος για την εξάπλωση του Covid-19


Στην Καμπότζη θα ελλιμενιστεί το κρουαζιερόπλοιο «MS Westerdam», το οποίο έχουν αρνηθεί να δεχθούν αρκετές χώρες λόγω φόβων ότι υπάρχει σε αυτό κρούσμα του νέου ιού Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία Holland America Line.

Η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες αρνήθηκαν να δεχθούν το κρουαζιερόπλοιο, με τους υπεύθυνους του πλοίου να υποστηρίζουν ότι δεν μεταφέρει ασθενείς.

Το «MS Westerdam», με 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, θα ελλιμενιστεί αύριο, στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ, σύμφωνα με την εταιρία.

Τρόμος με την ραγδαία εξάπλωσή του

Συνολικά 97 νέους θανάτους και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας, κατέγραψαν χθες Τρίτη (11/02) οι υγειονομικές αρχές στην ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Και οι δύο αριθμοί είναι χαμηλότεροι από τους απολογισμούς της προηγουμένης (108 και 2.478 αντίστοιχα). Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν χθες είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την 30η Ιανουαρίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Οι περισσότεροι θάνατοι (94) καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, όπως και τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (1.638). Στην Ουχάν, πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (11/02), δόθηκε η ονομασία «Covid-19» στον νέο Κοροναϊό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το “Covid-19″», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τεντρός Αντχανόμ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σύμφωνα με το AFP.

Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορόνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).

Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος». Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε» την εξάπλωση του νέου ιού.

«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακόλουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε. «Αν ο κόσμος δεν θέλει να ξυπνήσει και να θεωρήσει τον ιό ως τον δημόσιο εχθρό υπ’ αριθμόν 1, δεν νομίζω ότι θα μάθουμε από τα μαθήματά μας», προειδοποίησε.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος.

«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε.

«Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο τις πληροφορίες», πρόσθεσε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ