Μεταναστευτικό: Στο «κόκκινο» οι νησιώτες, κατεβαίνουν στην Αθήνα – Ανένδοτη η κυβέρνηση


Ένα βήμα πριν την κορύφωση βρίσκεται η κόντρα μεταξύ των τοπικών αρχόντων των νησιών του βορείου Αιγαίου με αφορμή το σχέδιο επίταξης χώρων και κατασκευής κλειστών κέντρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων αυτών. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά οι επιτάξεις εκτάσεων αποτελούν πλέον «κόκκινο πανί» για τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται, ενώ το κλίμα γίνεται «εκρηκτικό» με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος ακόμη και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό ή επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου οι κάτοικοι ετοιμάζουν περιφρούρηση και άλλες δυναμικές δράσεις – μηχανήματα του δήμου είναι έτοιμα να κλείσουν τον δρόμο. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τονίζει ότι «θέλουν να φορτώσουν το Μεταναστευτικό μόνο στα νησιά».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μασάζ στους δήμους των νησιών. Μετά την απόφαση για καταβολή οικονομικού τέλους στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες για το 2019 προχθές, χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για το 2019 προς τους δικαιούχους δήμους, καθώς και προς τρίτα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, η περιουσία των οποίων υπέστη καταστροφές.

Πολιτικό μασάζ σε βουλευτές και στελέχη ΝΔ για το μεταναστευτικό

Η αρχή γίνεται στην Πειραιώς, όπου το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έχουν προσκληθεί να συνομιλήσουν με όσα στελέχη πολιτεύτηκαν στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη ΝΔ και δεν εξελέγησαν.

Στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης, θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την βάση της ΝΔ και βρίσκονταν ψηλά στην προεκλογική ρητορική του κόμματος.

Η αρχή γίνεται στην Πειραιώς, όπου το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έχουν προσκληθεί να συνομιλήσουν με όσα στελέχη πολιτεύτηκαν στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη ΝΔ και δεν εξελέγησαν. Στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης, θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την βάση της ΝΔ και βρίσκονταν ψηλά στην προεκλογική ρητορική του κόμματος.

Μηταράκης: Υποχρέωσή μας το κλείσιμο των ανοιχτών δομών

Η αμετακίνητη στάση που κρατά η κυβέρνηση αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Alpha 98,9, η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Αναφερόμενος στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Χαρίτσης: Μπάχαλο από την στρατηγική της Ν.Δ. στο προσφυγικό

Μιλώντας στο «Ράδιο Άλφα» της Καβάλας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει τη στρατηγική της αποτροπής στο προσφυγικό. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι με την εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές, στα νησιά μας, θα αποτρέψει την έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Αγνοεί, όμως, πως εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αγνοεί τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια. Και προσπαθεί ταυτόχρονα να μην έρθει σε σύγκρουση με τους τοπικούς παράγοντες, τους βουλευτές και τους δημάρχους της στην ενδοχώρα. Γι’ αυτό δεν προχωράει στην αποσυμφόρηση των νησιών».

Χαρακτήρισε, ακόμη, «φιλοδωρήματα» και «οικονομικές ενισχύσεις» τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες και τα οποία οι «οι κάτοικοι των νησιών και οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει “ελεημοσύνη”».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί, ενώ έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία και πρωτοφανές μπάχαλο που οδηγούν σε τρομερή όξυνση της κοινωνικής έντασης».

«Η ΝΔ υποσχόταν πως σε ένα μήνα από την εκλογή της στην κυβέρνηση θα λύσει το προσφυγικό. Ιδού τα αποτελέσματα. Ολιγώρησε δραματικά για έξι μήνες, κατάργησε το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αγνόησε τις προτροπές μας για αποσυμφόρηση των νησιών», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, στηλιτεύοντας την προ δυο ημερών Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις εκτάσεων «μια πράξη υπονόμευσης και υποβάθμισης, μεταξύ άλλων, των κοινοβουλευτικών θεσμών. Η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τους ίδιους τους βουλευτές της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από την πρώτη στιγμή, ενώ θα επανέλθει σε αυτές και δια της κοινοβουλευτικής οδού”. “Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, να ενισχυθούν με στελεχιακό δυναμικό οι υπηρεσίες ασύλου, να στηριχθούν τα νησιά με νοσηλευτικό προσωπικό και αστυνομικές δυνάμεις -μόνο δύο μεταθέσεις έγιναν στη Λέσβο!- και φυσικά, να ασκήσει η κυβέρνηση πιέσεις, ώστε να υπάρξει έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». «Η γειτονική μας Ιταλία, με πολύ μικρότερες ροές προσφύγων, συγκάλεσε ειδική διάσκεψη πέρυσι, και το πέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις του και να στέκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα», κατέληξε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ