Κομισιόν για Ελλάδα: Στο 2,4% η ανάπτυξη φέτος – Αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις


Προς τα πάνω αναθεώρησε την πρόβλεψή της η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2020.

Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% φέτος θα πετύχει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν εκτιμά παράλληλα ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, στο 2,2%.

Η Κομισιόν ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,2%, έναντι εκτίμησης για 1,8% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% τον Νοέμβριο και πρόβλεψης για 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμετάβλητη στο 2% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021.

«Με τις επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο τέλος του 2019 στα επίπεδα πριν από την κρίση και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να χαλαρώσει, λόγω μέτριας ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών», αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία τα επόμενα χρόνια και επισημαίνει ότι «η ανεργία έπεσε στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, έναντι 18,5% έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,2% φέτος και το 2021 (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις), ενώ οριακή ανοδική αναθεώρηση έχει γίνει για το 2019, που εκτιμάται ότι έκλεισε επίσης με ανάπτυξη 1,2%, έναντι εκτίμησης για 1,1% τον Νοέμβριο.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ετήσια ανάπτυξη 1,4% τη διετία 2020-2021 (όπως και τον Νοέμβριο) και εκτιμάται ότι την περυσινή χρονιά η ανάπτυξη έφθασε το 1,5% (έναντι εκτίμησης για 1,4% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ