Προανακριτική: Πού και πότε θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες


Ξετυλίγεται το κουβάρι για το  καθεστώς κάτω από οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η εξέτασή τους θα γίνει δια ζώσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων (ΥΠΜ) της ΓΑΔΑ απέστειλε αργά το απόγευμα το έγγραφο στην Επιτροπή στο οποίο περιγράφονται οι προβλέψεις του νόμου για τον τρόπο κατάθεσης του “Μάξιμου Σαράφη” και της “Αικατερίνης Κελέση”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρμόδια υπηρεσία υποδεικνύει στην Επιτροπή τρόπους εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, όπως η δια ζώσης εξέταση ή η εξέταση με τεχνικά μέσα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση δια ζώσης εξέτασης δεν προβλέπεται κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Κατά συνέπεια, το μπαλάκι πέφτει στην Επιτροπή. Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν “να πέσουν οι μάσκες”, ως πιθανότερο σενάριο προβάλλεται η κατάθεση των δύο μαρτύρων να γίνει χωρίς προστασία, την κάλυψη δηλαδή χαρακτηριστικών του προσώπου τους.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμες πηγές της Επιτροπής επεσήμαναν πως η κατάθεση σε κάθε περίπτωση θα γίνει σύμφωνα με το νόμο, την υπουργική απόφαση που ορίζει το πλαίσιο υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας και τη σχετική πράξη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Το “καθεστώς” αυτό ερμηνεύθηκε από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή που εξέτασαν τους δύο μάρτυρες.

Παραμένει ασαφές ωστόσο, κάτω από ποιες συνθήκες κατέθεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 2019 κι αν αυτό έγινε με αλλοιωμένα ή όχι τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ (42926 οικ./2018 – ΦΕΚ 2194/Β/12-6-2018), στο άρθρο11 αναφέρεται στη γ’ περίπτωση πως κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της, μπορεί να γίνει «όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του».

«Ο στόχος μας δεν ειναι να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά να αντλήσουμε πληροφορίες», επέμεναν οι ίδιες πηγές που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, οι δύο μάρτυρες μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις για την κατάθεσή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να είσαι σαφές αν αφορά στην Εισαγγελία κατα της Διαφθοράς ή την ίδια την Επιτροπή.

Η Προανακριτική Επιτροπή πάντως, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη της για το πού και πότε θα γίνει η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ