Μητσοτάκης: Κάνετε αντιπολίτευση με… μαγκάλια – Τσίπρας: Είσαι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας


Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την αντιπαράθεση να ξεφεύγει και να επιστρατεύονται ακόμα και προσωπικοί χαρακτηρισμοί και αιχμές.

«Όσα ακούστηκαν νωρίτερα μας δείχνουν ποιος είναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν. Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια είστε στο 2014» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του.

«Όταν ακούω να μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα κατά 30%. Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτον τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

mitsotakis.jpg
Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά.Intime News

«Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος απο τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν κυριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι στην θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας κρίση την εσωτερική σας και προσπαθείτε να την εξάγετε αλλά με το ζόρι εισπράττει χειροκροτήματα απο την κοινοβουλευτική σας ομάδας. Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνεται αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες απο αυτό που βλέπουμε σήμερα», συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Τον Ιούλιο τα νέα για αύξηση κατώτατου μισθού

Στον προσεχή Ιούλιο παρέπεμψε ο πρωθυπουργός τα νέα για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαβεβαιώνοντας ότι η δέσμευση του για αύξηση του ΑΕΠ το οποίο θα συνδέεται με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών ισχύει στο ακέραιο. Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ήδη από το 2013 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο ανάλογα με την πορεία της οικονομίας η κυβέρνηση συζητά με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Ο Υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα μπορούμε να νομοθετήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα ότι θυμήθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πολιτικές απασχόλησης οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Εργασίας τονίζοντας ότι δεν πρέπει να είναι εφήμερο ή πρόχειρο βάλσαμο.

Συγκεκριμένα:

  • 52.000 νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης σε τομείς δυναμικούς όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός
  • 36.500 πολίτες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων
  • 3.000 άτομα με Ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευθούν σε διάφορα πεδία
  • 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας
  • 5.000 γυναίκες θα γνωριστούν με πρακτικές σύγχρονης επιχειρηματικότητας
  • 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην κοινωνία μέσω κοινωνικής εργασίας

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε «ψεύδη και παραπλανητικά στοιχεία» τα οποία υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση και εξέπεμψε μήνυμα κατά του κρατισμού: «Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίον θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στην κοινωνική ανισότητα. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζομένους. Δεν δίνουν λύση οι προσλήψεις στο δημόσιο, το βόλεμα των κομματικών φίλων και οι διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει την απάντηση στην ανεργία, είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι συνεπείς εργοδότες θα μπαίνουν στο λευκό μητρώο και θα ενισχύονται με κίνητρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έξι επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα:

1) Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από 18,6% στο ίδιο διάστημα επί ΣΥΡΙΖΑ

2) Υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει η αξιωματική αντιπολίτευση για ρεκόρ απολύσεων: Αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. 65.718 περισσότεροι από πέρσι.

3) Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα. Το β΄εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα 2018

4) Υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίες υπέρ μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Αντιθέτως. Φέτος έχουμε πάνω από 1,3 εκατομμύρια μόνιμους εργαζόμενους.

5) Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικιάς μας θητείας καταστρατηγούνται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Μία εξαίρεση προβλέπεται μόνο όταν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Και καλώς επιτρέπεται αυτή η εξαίρεση αν μια επιχείρηση είναι να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο κανόνας των ΣΣΕ ισχύει πάντοτε. Απόδειξη αυτή που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο για το προσωπικό τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας

6) Υποτιθέμενη μη επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Όταν θίγετε το ζήτημα νέων επιστημόνων δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου; Στη δική σας προκήρυξη το λέει. Δεν γνωρίζετε ότι είναι άκυρη επέκταση κάθε τέτοιας σύμβασης.

Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να ποιος πρεσβεύει το παλιό.

Τσίπρας: Είσαι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας – Ισοπέδωσες τα εργασιακά με 8 χειρουργικά χτυπήματα

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα».

«Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια» είπε, για να συμπληρώσει: «Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία, που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεοκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

tsipras-2.jpg
Τσίπρας: Είσαι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας – Ισοπέδωσες τα εργασιακά με 8 χειρουργικά χτυπήματαIntime News

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη… Φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός» είπε.

«Κύριε Μητσοτάκη, αναφερθήκατε σε έλλειψη επίγνωσης για τα χρόνια 2011-14 που εσείς κυβερνήσατε. Και σήμερα μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί διεκδικήσαμε εργασιακά δικαιώματα και αύξηση κατώτατου μισθού» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, και συνέχισε:«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στην δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διερωτήθηκε:«Η επιμονή σας για δήθεν ανταλλαγές τις μέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης αντανακλά κάποια δική σας αντίληψη; Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε σε απόλυτη άρση προστασίας της α’ κατοικίας έχει να κάνει με διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ιρλανδία μάς διδάσκει ότι ούτε η ανάπτυξη, ούτε οι δείκτες αρκούν, αν δεν αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα, που είναι η ποιότητα της εργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το επιχείρημα της κυβέρνησης για μη φακέλωμα του εργαζόμενου, με την καταγραφή αιτίας απόλυσης, δεν έχει καμία βάση. Όπως είπε, ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του υποψήφιου εργαζόμενου.

Επιπλέον, αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα απασχόλησης ενώ μειώνεται ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 είναι η Ελλάδα.

Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως «εγώ θα το αντιστρέψω, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων».

Τα χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας

– Υποβαθμίσατε το ΣΕΠΕ (Διαβάστε άρθρο σχετικό του Φιλελεύθερου που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ)

– Φέρατε τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο, (ένα χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε), την κατάργηση δηλαδή, του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και ενώ καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζετε η νομιμότητα είναι υπερεργολαβίες, ή η ψεύτικες εργολαβίες

– Η διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Τόμσεν και η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και στις ψυχές σας είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στην διαιτησία.

– Με μία υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών. Στην πραγματικότητα καλείται τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια.

– Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain με 5.000 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα.

– Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ