Νέο Ασφαλιστικό: Πότε μπαίνει «κόφτης» στη σύνταξη για όσους έχουν αγροτικό εισόδημα

Θα «κόβεται» η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν αγροτικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ενώ δεν θα κόβεται η σύνταξη σε πολύτεκνους με ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει έως 24 ετών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή προωθεί αλλαγές σε όσους συνταξιούχους έχουν αγροτικό εισόδημα. Θα «κόβεται» η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν αγροτικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ενώ όσοι πολύτεκνοι συνταξιούχοι έχουν ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει μέχρι 24 ετών ή είναι ανίκανο για εργασία δεν θα κόβεται καθόλου η σύνταξη στην περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες εισάγεται μεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (πριν από 13 Μαΐου 2016), ώστε να μην χάσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου το 30% της σύνταξής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν μόνο το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 870 ευρώ ενώ όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν όλο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.740 ευρώ.

Η νέα διάταξη προβλέπει πως για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους ο νέος «κόφτης» 30% από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει από 01/01/2021.

Ακόμη στην περίπτωση παράλειψη της δήλωσης ότι εργάζεται από τον συνταξιούχο θα συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων και όχι 10 που ήταν μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, αύξηση της σύνταξης προβλέπεται με το νέο σχέδιο νόμου για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από την δημοσίευση του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα και όχι κατά 60% που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ,καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει μισθωτή εργασία ή αυταπασχολείται δύναται να αξιοποιήσει το χρόνο της ασφάλισής του. Για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης του συνταξιούχου δύναται κατόπιν αιτήσεώς του να χορηγείται για την κύρια σύνταξη ποσό, που προκύπτει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές του και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

Επικουρικές συντάξεις

Αναφορικά με την επικουρική σύνταξη ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ