Τέλη κυκλοφορίας 2020: Στον… «πάγο» οι αλλαγές – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα παλιά οχήματα


Για ακόμη μια χρονιά μένουν ως έχουν τα τέλη κυκλοφορίας – Προς το 2021 οι αλλαγές. 

Το ενδεχόμενο να αναβάλλει τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2021 εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Η λύση αυτή εξετάζεται ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος μελέτης για αλλαγές προς την κατεύθυνση ενός «δικαιότερου» συστήματος.

Η Ελλάδα βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι υποχρεωμένη να υπολογίζει τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων βάσει του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων, του λεγόμενου WLTP.

Το νέο πρότυπο είναι πολύ πιο αυστηρό στον υπολογισμό των εκπεμπόμενων ρύπων και έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, με διάταξη που κατατέθηκε στο τέλος του έτους δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» οι 5.280.000 ιδιοκτήτες ΙΧ επιβατικών οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν στα τέλη του 2020 τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με αυτά που πλήρωσαν πριν από περίπου ένα μήνα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για ένα πιο δίκιο σύστημα καθώς θα αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 (αυτά που θα πληρώσουν στα τέλη του 2021).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα βασικά σενάρια που έχουν συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι δύο για τα τέλη κυκλοφορίας όταν ισχύσουν οι αλλαγές, γράφει η εφημερίδα.

  • Το πρώτο έχει να κάνει με την επιβάρυνση αυτοκινήτων ανάλογα με την πραγματική (τωρινή) αξία τους και φυσικά τους ρύπους που εκπέμπουν ενώ
  • το δεύτερο σενάριο αφορά συνδυασμό κυβικών με εκπομπές ρύπων και ηλικία.

Αυτό αν συμβεί θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανομή των επιβαρύνσεων, γιατί δεν μπορεί ένα ΙΧ με σημερινή αξία, πχ . 3.000 ευρώ να επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας περίπου στο 1/3 της τιμής που θα μπορούσε να πουληθεί σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που χιλιάδες ιδιοκτήτες καταθέτουν πινακίδες στην Εφορία, με τεράστιες απώλειες για τα κρατικά Ταμεία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ