Πανελλαδική έρευνα: 1,26 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη για 1.551 εμπορικές επιχειρήσεις


Αυξημένες κατά 12,3% οι συνολικές πωλήσεις των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που συμπεριελήφθησαν στο δείγμα της (εν εξελίξει) έρευνας των NEW TIMES.

Αυξημένες κατά 12,3% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 1.551 εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που συμπεριελήφθησαν στο δείγμα της (εν εξελίξει καθότι η δημοσίευση των ισολογισμών δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί) πανελλαδικής έρευνας των NEW TIMES. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε από 48,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 54,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Το τελικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων αυτών (τόσο των κερδοφόρων όσο και των ζημιογόνων) ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες εμφάνισαν αύξηση 11,5% των συνολικών καθαρών τους κερδών για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μέση κεφαλαιουχική διάρθρωση των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος) εμφάνισε σχετική επιδείνωση καθότι τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους αυξήθηκαν κατά 3% στα 10,4 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 7% στα 22,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα των NEW TIMES:

  • Από τις 1.551 επιχειρήσεις της έρευνας, το 83% αντιστοιχεί στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 17% στις ζημιογόνες επιχειρήσεις (τα αντίστοιχα ποσοστά στη βιομηχανία ήταν 75,35% και 24,65%).
  • Οι 1.288 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας των NEW TIMES αύξησαν το συνολικό τους τζίρο κατά 9,3% στα 45,1 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους κατά 11,9% για να φτάσουν το 2018 τα 1,6 δισ. ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος βελτίωσαν κατά τι την κεφαλαιουχική τους δομή αφού αύξησαν κατά 6,5% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους περίπου στα 9,8 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 15,3 δισ. ευρώ.
  • Οι 263 ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 28,8% στα 9,6 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αύξησαν τις ζημιές τους από 314 εκατ. ευρώ το 2017 στα 357 εκατ. ευρώ το 2018. Αντιθέτως προς τις κερδοφόρες, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσής τους, αφού μείωσαν τα συνολικά τους ίδια κεφάλαια κατά 32,4% στα 606 εκατ. ευρώ και αύξησαν κατά 15,3 τις συνολικές τους υποχρεώσεις στο επίπεδο των 7,3 δισ. ευρώ.
  • Πρακτικά διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων γεγονός ενδεικτικό ότι στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες υπεραξιών πέραν αυτών που κατεγράφησαν στην περίοδο της κρίσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2018 ήταν υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017.

Επιχειρήσεις και τομείς δραστηριότητας

Τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή κερδών απέσπασαν 7 τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που συγκέντρωσαν το 71% των συνολικών κερδών των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας. Πρόκειται για τους κλάδους:

  • φαρμάκων, καλλυντικών
  • διαφόρων προϊόντων
  • τροφίμων
  • ένδυσης, υπόδησης
  • πετρελαιοειδών
  • επιστημονικών και ιατρικών μηχανημάτων και
  • ηλεκτρολογικού υλικού.

Με μια δεύτερη «ταχύτητα» στον τομέα των κερδών κινήθηκαν οι κλάδοι των σούπερ-μάρκετ, χημικών-χρωμάτων, μεταφορικών μέσων, μηχανημάτων, μηχανών γραφείου, ενώ χαμηλά κέρδη συγκέντρωσαν οι κλάδοι των επίπλων-χαλιών-φωτιστικών, ποτών, υγιεινής-κλιματισμού, πληροφορικής και εισαγωγικών εταιρειών τσιγάρων. Ζημιογόνος (στο σύνολό του και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις) αποδείχθηκε ο κλάδος εμπορίας μετάλλων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ