Ακόμη και το μεγαλύτερο φορτηγό του κόσμου θα είναι ηλεκτρικό!


Δεν μιλάμε φυσικά για απλά φορτηγά αλλά για αυτά που μεταφέρουν χιλιάδες τόνους καθημερινά στα ορυχεία εξόρυξης ανά τον κόσμο.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι νέοι κανονισμοί για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων δεν αφορούν μόνο τα επιβατικά οχήματα αλλά τα επαγγελματικά. Και μάλιστα όλα, ακόμα και τα θηριώδη φορτηγά, που προορίζονται για τη μεταφορά μεταλλευμάτων.

Έτσι η Anglo American, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης παγκοσμίως και έχει έδρα το Λονδίνο, έβαλε ως στόχο να προλάβει τις εξελίξεις και να εξηλεκτρίσει τον στόλο της. Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να συνεργαστεί με την Williams Advanced Engineering (WAE), που έχει μεγάλη εμπειρία και από το χώρο της Formula E.

H WAE λοιπόν θα εξελίξει νέας τεχνολογίας μπαταρίες οι οποίες θα έχουν χωρητικότητα έως 1.000 kWh! Για να φανταστείτε το μέγεθος τους τοποθετήσετε μαζί τις μπαταρίες από 10 Tesla Model S, ενώ το βάρος τους θα πρέπει να το υπολογίζετε σε περίπου πέντε τόνους!

Οι μπαταρίες θα συνδυάζονται με ενεργειακές κυψέλες, οι οποίες καταναλώνουν υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η οποία είτε θα καταναλώνεται άμεσα είτε θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες.

Μία ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το σύστημα πρόωσης θα είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αντικαθιστά τους υπάρχοντες κινητήρες πετρελαίου των υπερ- φορτηγών. Έτσι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα οχήματα και δεν θα υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστούν καινούργια. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν τέλη του έτους στο ορυχείο λευκόχρυσου στο Mogalakwena της Νοτίου Αφρικής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ