Νέο πτωχευτικό πλαίσιο: Δεύτερη ευκαιρία με διαγραφή χρεών και επίδομα ενοικίου για τους οφειλέτες


Περισσότερα από 20.000 ακίνητα εκτιμάτε ότι θα βγουν στο «σφυρί» με την λήξη της προστασίας πρώτης κατοικίας . 

O Νόμος 4605/2019 δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την ένταξη τους στην ευνοϊκή ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τις 30/04/2020. Μετά σπό αυτή την ημερομηνία απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος του ιδιοκτήτη.

Το καθεστώς που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη και την προστασία πρώτης κατοικίας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με το νέο πτωχευτικό δεν θα προβλέπει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας ωστόσο θα δίνει μετά την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μία δεύτερη ευκαιρία στους κόκκινους δανειολήπτες.

Οι κόκκινοι δανειολήπτες θα μπορούν να λάβουν επίδομα ενοικίου και θα υπάρχει διαγραφή των υπολειπόμενων χρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς ακόμα και αν το σπίτι είχε βγει σε πλειστηριασμό τα χρέη συνέχιζαν να υφίστανται.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύσει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

ΕΙδικότερα το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, θα προβλέπει τέσσερα στάδια για την πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Τα στάδια:

  • Προληπτική αναδιάρθρωση (ρύθμιση τους χρέους).
  • Πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας
  • Απαλλαγή από τα χρέη και δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία, χωρίς οφειλές του παρελθόντος.
  • Χορήγηση επιδόματος στέγασης αυστηρά σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει περιγράψει το νέο σύστημα που θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη ως «δεύτερη ευκαιρία».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ