Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τα κίνητρα για έκπτωση φόρου – Ποιες αποδείξεις θα μετράνε διπλά


«Πυρετός» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις – Πληρωμή με κάρτα ή διαφορετικά έξτρα φόρος 22%. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει νομοθετηθεί έως τον Απρίλιο, θα προβλέπει πως οι δαπάνες από επαγγελματίες που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής σχεδιάζεται να μετρούν διπλά στο «χτίσιμο» του 30% του εισοδήματος που πρέπει να δαπανηθεί το 2020 µέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται πως από φέτος το σύστημα για την έκπτωση φόρου θα αλλάξει, καθώς για την επόμενη χρονιά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, βάσει του φορολογικού νομοσχεδίου, θα ανέλθει στο 30%.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι µε αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, διότι θα έχουν πρόσθετη φορολογική απαλλαγή και δεν θα κινδυνεύουν να καταβάλουν το «πέναλτι» του 22% στην περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δαπάνες.

Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται για τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα είναι να μετρούν ως διπλές οι αποδείξεις που συλλέγονται από συναλλαγές όπου συναντάται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Από ποια επαγγέλματα οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Μεταξύ άλλων, ως διπλές αναμένεται να μετρούν στις φορολογικές δηλώσεις οι συναλλαγές με:

  • ελαιοχρωματιστές
  • ηλεκτρολόγους
  • υδραυλικούς
  • ψυκτικούς
  • κομμωτήρια
  • γιατρούς
  • μηχανικούς
  • συνεργεία οχημάτων
  • ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων
  • ανθοπωλείων
  • ταξιδιωτικών πρακτορείων, κομμωτηρίων-κουρείων
  • μανικιούρ-πεντικιούρ
  • τουριστικά καταλύματα
  • εταιρείες εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια) και
  • από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εποχικές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη, «τρέχει» προκήρυξη διαγωνισμού για τους επαγγελματίες που θα αναλάβουν τη διαφημιστική καμπάνια, με κόστος ως 74.400 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και μάλιστα με παραλλαγές ανάλογα την εποχή. Δηλαδή το καλοκαίρι θα πέσει το βάρος στις εποχικές δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα.

Η εκστρατεία θα καλύψει όλα τα ΜΜΕ:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία, παραγωγή τηλεοπτικών σποτ που θα προβληθούν τελικώς στα τηλεοπτικά κανάλια. Η δημιουργία του σεναρίου και των ταινιών θα γίνει από τον Ανάδοχο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία και παραγωγή των ραδιοφωνικών μηνυμάτων με βάση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει το σχεδιασμό των μακετών των καταχωρήσεων σε διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τις προδιαγραφές και τις Οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει το σχεδιασμό και την παραγωγή διαφημιστικών μηνυμάτων για ιστοσελίδες (παραγωγή web banners σε διαφορετικές διαστάσεις) στο πλαίσιο της σκοπούμενης δυναμικής προώθησης και προβολής.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα προβλεφθούν κίνητρα για τη χρησιμοποίηση «πλαστικού» χρήματος ειδικά σε δραστηριότητες, που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις στις ταμιακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ έρχεται να βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή από τον Ιούνιο καθώς πλέον όλες οι αποδείξεις θα περνάνε στο TAXISnet με το οποίο θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές – Ανά λεπτό θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές.

Ακόμη και ανά λεπτό της ώρας θα μπορούν να συνδέονται από τον Ιούνιο οι ταμειακές μηχανές με το TAXISnet για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ταμειακές μηχανές και οι αντίστοιχοι φορολογικοί μηχανισμοί, προκειμένου να συνδεθούν με το TAXISnet το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ