Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Τι θα επιδιώξει στην Σύνοδο Κορυφής


Μία νέα «μάχη» αναμένεται να δώσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής κατά τη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν προκειμένου να συμφωνηθεί το ποσό που θα λάβει η κάθε χώρα ως χρηματοδότηση την επόμενη επταετία. Το κλίμα ωστόσο δεν είναι και το καλύτερο αφού το διαθέσιμο ποσό είναι μειωμένο την ώρα που στην ΕΕ αναδύονται δύο σημαντικά προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις.

Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς – το Ηνωμένο Βασίλειο – αποχώρησε από την Ε.Ε., και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό Προϋπολογισμό. Οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν: την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027. Όπως σημειώνουν, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συζήτηση με σκοπό να θα προτάξει τα συμφέροντά της χώρας στις συνολικά τέσσερις βασικές προκλήσεις. Δηλαδή στις δυο παραδοσιακές πολιτικές που είναι η Συνοχή και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και στις δυο νέες προκλήσεις που είναι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η κλιματική αλλαγή».

Στο ίδιο πλαίσιο πηγές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι «τα τελευταία 10 χρόνια, η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π. και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό θα μείνει χωρίς κατανόηση». «Ζητάμε στήριξη στην Ελλάδα για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος», σημειώνουν.

Από την άλλη, «στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επίσης», τονίζουν πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι Έλληνες αγρότες θα έχουν σημαντικές μειώσεις στα χρήματα τα οποία λαμβάνονται, είτε από τις άμεσες ενισχύσεις, είτε από τον δεύτερο πυλώνα».

«Όσον αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης, είμαστε αρκετά προβληματισμένοι από το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περιοριστεί σημαντικά, με ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX. Είμαστε χώρα υποδοχής και θα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή ικανοποιητικά κονδύλια» καταλήγουν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ