Ιμάμηδες τέλος με απόφαση Μακρόν στην Γαλλία: Δεν ισχύουν εδώ τουρκικοί νόμοι


Την πρόθεσή του να καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένες χώρες να αποστέλλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου όπως είπε, να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος «διχασμού».

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος σταδιακά θα μπει ένα τέλος στην πρακτική που θέλει ξένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τουρκία να στέλνουν ιμάμηδες για να κάνουν κήρυγμα σε τζαμιά.

«Το να μπει ένα τέλος σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να σταματήσει η ξένη επιρροή και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα σέβονται τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας» είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη στην ανατολική Γαλλία.

Το πρόγραμμα που σκοπεύει να τερματίσει ο Μακρόν, δημιουργήθηκε το 1977 και έδωσε τη δυνατότητα σε εννέα χώρες να στείλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για να πολιτιστικά μαθήματα και ξένες γλώσσες σε παιδιά. Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καμία επίβλεψη από τις γαλλικές αρχές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 80.000 μαθητές κάθε χρόνο. Περί τους 300 ιμάμηδες φτάνουν στην Γαλλία κάθε χρόνο από τις παραπάνω χώρες. Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και φέτος, αλλά το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής εισόδου ιμάμηδων στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Μακρόν.

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ακόμα ο Μακρόν, έχει ζητήσει από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση ιμάμηδων στην γαλλική επικράτεια και να διασφαλίζει ότι μπορούν να μιλάνε Γαλλικά και δεν θα διασπείρουν τις ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εμάς ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε οποιαδήποτε ξένη χώρα να τροφοδοτεί θρησκευτικές ή πολιτισμικές αποσχιστικές τάσεις στο έδαφος της Γαλλική δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να έχουμε τους νόμους της Τουρκίας στο έδαφος της Γαλλίας» τόνισε ο Εμάνουελ Μακρόν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ