Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι «27» για τον προϋπολογισμό


Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό, περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τα πρώτα τους διστακτικά βήματα για το νέο προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Κατά τον πρώτο γύρο των γύρου συζητήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να διατηρήσουν τις «εκπτώσεις» που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των μεγάλων συνεισφορών τους στον προϋπολογισμό και απέρριψε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περί μείωσης των εκπτώσεων με την πάροδο του χρόνου.

Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία -τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό- διαμηνύουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι τέσσερις χώρες -γνωστές και ως Frugal Four (σ.σ. Ολιγαρκείς Τέσσερις)- τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ των 27 χωρών-μελών, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να επιτύχει ένα συμβιβασμό κατά τις ολονύκτιες συναντήσεις του με τους ηγέτες, καταθέτοντας προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ένα φιλόδοξο ποσοστό 1,3%, ενώ ο ισχυρός εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προτείνει 1,11%.

«Καταλαβαίνω πως όταν είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει φτωχές περιφέρειες και υποδομές, μπορώ να το καταλάβω…αλλά όταν πρόκειται για κάποιο ποσοστό, είμαι αμετακίνητη» είπε η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν, στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείσα εάν η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί, η Φρέντρικσεν δήλωσε:

«Όχι, δεν το πιστεύω. Είμαι πρόθυμη να μείνω ακόμα και μία εβδομάδα εδώ. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία νέα σύνοδος, ενδεχομένως τον Μάρτιο.

Εισάγεται φόρος πλαστικών

Η μόνη νέα πηγή εσόδων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι ο προτεινόμενος από την ΕΕ φόρος πλαστικών και σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση του Σαρλ Μισέλ να προστεθεί διορθωτικός μηχανισμό στην εν λόγω εισφορά.

Ο πλαστικός φόρος θα επιβάλλει εισφορά 80 λεπτών του ευρώ για κάθε κιλό μη ανακυκλωμένων πλαστικών συσκευασιών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ