Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα χρέη – Ρυθμίστε τις οφειλές σας από 24 έως 48 δόσεις


Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας στο Δημόσιο – Ευνοϊκή ρύθμιση σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν υπαχθεί σε ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ την 01/11/2019, έχουν πλέον οι φορολογούμενοι οφειλέτες από σήμερα 26/02, καθώς άρχισε να λειτουργεί στο TAXISnet η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα πάγια ρύθμιση χρεών. 

Μετά και το τέλος της έκτακτης ρύθμισης των 120 δόσεων, σανίδα σωτηρίας για 4,25 εκατομμύρια οφειλέτες αποτελεί η μόνιμη (πάγια) ρύθμιση.

Με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να εξοφλούνται σε περισσότερες δόσεις όλες οι οφειλές προς την Εφορία που έχουν βεβαιωθεί μετά την 01/11/2019 έως σήμερα, καθώς και όσες θα βεβαιώνονται από εδώ και στο εξής.

Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν σε τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ενώ οι 48 δόσεις προσφέρονται ως δυνατότητα για έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Με βάση τη νομοθεσία, οι βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, εφόσον δεν έχουν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Τι προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Σε 48 δόσεις μπορούν να ενταχθούν οι οφειλέτες έκτακτων οφειλών, όπως ο φόρος κληρονομιάς ή τα πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις τακτικές οφειλές των 24 δόσεων δεν απαιτούνται εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, για τις έκτακτες οφειλές, οι δόσεις ρυθμίζονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αναλυτικά, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Ποιοι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν

Η εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις επιβαρύνεται με πιο «αλμυρό» επιτόκιο, αλλά όσοι είναι συνεπείς στη ρύθμιση μέχρι το τέλος θα επιβραβεύονται με μπόνους επιστροφής του 25% των τόκων με τους οποίους επιβαρύνθηκε η ρυθμισμένη οφειλή τους.

Από τις 26 Φεβρουαρίου που θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες της νέας πάγιας ρύθμισης οι φορολογούμενοι θα μπορούν εξοφλήσουν:

  • Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις τον φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.
  • Όλα τα παλαιά χρέη προς την εφορία που έχουν μείνει αρρύθμιστα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα. Ο αριθμός των δόσεων για τις έκτακτες οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 48 δόσεις καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Όλα τα νέα χρέη προς την εφορία, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Σύμφωνα με το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ, η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%, για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο, για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%, ενώ στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις στις οποίες ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.

Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:

  • Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
  • Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.
  • Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.
  • Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
  • Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
  • Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
  • Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.
  • Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η Εφορία δεν προχωράει στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

Οι… άτυχοι που χάνουν τη ρύθμιση

Αποκλεισμός από τη ρύθμιση, όμως, προβλέπεται στον σχετικό νόμο και ισχύει για όσους είχαν ενεργή ρύθμιση χρεών στην Εφορία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019.

Αφορά 400.000 οφειλέτες που έκαναν αίτηση και μπήκαν στην έκτακτη ρύθμιση ευκαιρίας με τις 120 δόσεις. Αυτοί αποκλείονται και δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

Επίσης, η δεύτερη κατηγορία που μένει «εκτός» είναι οι περίπου 1 εκατομμύριο οφειλέτες που «μπαινοβγαίνουν» στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Πολλοί είχαν ενεργή πάγια ρύθμιση την 1η Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να τη χάσουν ή να θέλουν να μεταπηδήσουν στη νέα πάγια με διπλάσιες δόσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ