Νέα μελέτη για τις μεταλλάξεις των όγκων


Οι επιστήμονες της Μελβούρνης έχουν ανακαλύψει πως η ανάπτυξη όγκων οδηγείται από μεταλλάξεις στο σημαντικότερο γονίδιο στην πρόληψη του καρκίνου, p53. Η έρευνα αποκάλυψε ότι στα πρώιμα στάδια του καρκίνου, η μεταλλαγμένη ρ53 «αντιμετωπίζει» την κανονική πρωτεΐνη ρ53 και την εμποδίζει να ασκήσει τον προστατευτικό της ρόλο. Ως αποτέλεσμα, η p53 δεν μπορεί πλέον να ενεργοποιεί φυσικές αμυντικές ουσίες κατά του καρκίνου -όπως η διαδικασία επιδιόρθωσης DNA του σώματος- αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η έρευνα διεξήχθη αλπό τους Dr. Brandon Aubrey, τον καθηγητή Andreas Strasser και τον Dr. Gemma Kelly μαζί με τους βιοπληροφορικούς καθηγητές Gordon Smyth και τον Δρ Yunshun Chen. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην έκδοση του Genes and Development αυτού του μήνα.

Αντιμετώπιση του κηδεμόνα του DNA

Το p53 είναι γνωστό ως «θεματοφύλακας του γονιδιώματος» λόγω του ρόλου του στην προστασία των κυττάρων από τον καρκίνο. «Το p53 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές οδούς που εμποδίζουν τον καρκίνο, όπως η επισκευή του DNA ή η θανάτωση των κυττάρων εάν έχουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο DNA», δήλωσε ο Δρ Kelly. «Τα γενετικά ελαττώματα της p53 βρίσκονται στο ήμισυ του συνόλου των ανθρώπινων καρκίνων, αλλά ακριβώς πώς αυτές οι αλλαγές διαταράσσουν τη λειτουργία p53 είναι από καιρό ένα μυστήριο».

Ο Δρ Kelly είπε ότι τα κύτταρα έχουν κανονικά δύο αντίγραφα του γονιδίου p53 σε κάθε κύτταρο. «Αρχικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του καρκίνου, ένα αντίγραφο του γονιδίου μπορεί να υποβληθεί σε ξαφνική και μόνιμη αλλαγή μέσω μετάλλαξης, ενώ το άλλο αντίγραφο του γονιδίου παραμένει κανονικό, με αποτέλεσμα το κύτταρο να δημιουργεί ένα μείγμα φυσιολογικών και μεταλλαγμένων εκδόσεων της πρωτεΐνης p53.

«Βρήκαμε ότι η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη p53 μπορεί να δεσμεύσει και να «αντιμετωπίσει»την κανονική πρωτεΐνη p53, εμποδίζοντας την να εκτελέσει προστατευτικούς ρόλους, όπως η επισκευή του DNA, γεγονός που καθιστά το κύτταρο πιο πιθανό να υποστεί περαιτέρω γενετικές αλλαγές που επιταχύνουν την ανάπτυξη των όγκων».

Η ομάδα ανέμενε ότι οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες θα μπλοκάρουν όλη την κανονική δραστικότητα ρ53, έτσι εκπλήσσει ότι διαπιστώθηκε ότι επηρεάστηκαν μόνο ορισμένες εξαρτώμενες από το ρ53 μονοπάτια. «Οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες είναι πονηρές: ενώ εμποδίζουν το p53 να ενεργοποιήσει μονοπάτια που προστατεύουν από τον καρκίνο, εξακολουθούν να επιτρέπουν στο p53 να ενεργοποιήσει μονοπάτια που προάγουν την ανάπτυξη του όγκου». Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο είναι σαφώς πιο περίπλοκος από όσο αναμενόταν».

Ένα μυστήριο επιλύθηκε

Ο καθηγητής Strasser δήλωσε ότι τα ευρήματα ενημερώνουν μια μακροχρόνια συζήτηση για το μεταλλαγμένο p53. «Οι επιστήμονες συζητούν το πώς η μετάλλαξη p53 συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου εδώ και δεκαετίες.

«Ένα στρατόπεδο υποστηρίζει ότι η μεταλλαγμένη ρ53 ενεργεί με την« αντιμετώπιση »της φυσιολογικής πρωτεΐνης και την παρεμπόδιση των φυσικών προστατευτικών ρόλων της. Το άλλο στρατόπεδο υποστηρίζει ότι το μεταλλαγμένο p53 πηγαίνει« απατεώνες »και εκτελεί νέους ρόλους που προάγουν την ανάπτυξη όγκων». «Η δουλειά μας δείχνει σαφώς ότι κατά την ανάπτυξη του καρκίνου, η« αντιμετώπιση »της φυσιολογικής p53 είναι πιο σημαντική, γεγονός που απενεργοποιεί επιλεκτικά ορισμένες αλλά όχι όλες τις κανονικές λειτουργίες του p53», δήλωσε ο καθηγητής Strasser.

Κλινικές επιπτώσεις

Η ομάδα διερευνά τώρα κατά πόσον το ίδιο ισχύει και για τους καθιερωμένους όγκους, με σημαντικές επιπτώσεις για τις θεραπείες φαρμάκων. «Οι καθιερωμένοι όγκοι έχουν συχνά χάσει το κανονικό αντίγραφο του γονιδίου p53 τους και παράγουν μόνο μεταλλαγμένη πρωτεΐνη p53», δήλωσε ο Δρ Kelly. «Εάν η μεταλλαγμένη ρ53 δρα με την αντιμετώπιση της φυσιολογικής p53, τότε μπορεί να μην παίζει πλέον ρόλο σε καθιερωμένους όγκους όπου δεν παράγεται φυσιολογική ρ53.Αυτό θα σήμαινε ότι τα φάρμακα που μπλοκάρουν τη μεταλλαγμένη ρ53 δεν θα είχαν κανένα κλινικό όφελος», ανέφερε. Αντίθετα, εάν η μεταλλαγμένη ρ53 έχει νέες, προωθούμενες από τον καρκίνο δραστηριότητες της δικής της σε καθιερωμένους όγκους, τότε ένα φάρμακο που αποκλεισμό ειδικά μεταλλαγμένο p53 θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ