Καθαρά Δευτέρα: Μια ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στους αληθινούς καλοφαγάδες


Μπορεί ένας «καλοφαγάς» να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του με νηστίσιμες γεύσεις;

Μπορούν τα «λιτοδιαιτητικά» σαρακοστιανά εδέσματα να οδηγήσουν σε πραγματικό τσιμπούσι; Η απάντηση είναι προφανής: Φυσικά και ναι! Εμείς οι αληθινοί καλοφαγάδες την Καθαρά Δευτέρα βρισκόμαστε… στον παράδεισο της γεύσης και απολαμβάνουμε τον καθιερωμένο συνδυασμό που μας ξετρελαίνει: Θαλασσινά, τουρσιά, ταραμάς, λαγάνα και φυσικά τσιπουράκι για το πιο νόστιμο γεύμα του χρόνου! Οι αληθινοί καλοφαγάδες άλλωστε δεν ταυτίζουμε το καλό φαγητό μόνο με το κρέας και τα παράγωγά του, αλλά γνωρίζουμε καλά πως θεσπέσιες γεύσεις μπορούν να δημιουργηθούν από την ταπεινή ελιά μέχρι το εκλεπτυσμένο αυγοτάραχο – ποιος διαφωνεί πως ένας απλός μεζές και ένα εκλεκτό τσίπουρο δεν απογειώνουν τη γεύση;

«Βασιλιάς» του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι για τους περισσότερους η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι και μπορεί να συνοδεύσει κάθε μπουκιά μας – όπως ακριβώς κάνει και το αγαπημένο μας Δεκαράκι Μαλαγουζιά, το μονοποικιλιακό «τσίπουρο της Καθαράς Δευτέρας» που δεν λείπει ποτέ από το ποτήρι μας, αφού απογειώνει τους θαλασσινούς μεζέδες που πρωταγωνιστούν την ημέρα αυτή, χάρη στα ανθικά αρώματα λευκών λουλουδιών που περιέχει που του δίνουν έναν κομψό χαρακτήρα, με γεύσεις που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες γίνονται φανατικές λάτρεις της Μαλαγουζιάς και εκτιμούν τη φίνα της γεύση. Η λαγάνα μας όμως, τραγανή και σουσαμένια, ταιριάζει άψογα με τον ταραμά, πολλές φορές και με τις δύο εκδοχές του και τον λευκό και τον κόκκινο. Ο ταραμάς είναι ένα από τα πιο εκλεκτά είδη αυγοτάραχου και γίνεται υπέροχη ταραμοσαλάτα που δεν λείπει όχι μόνο από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και όλης της Σαρακοστής. Νοστιμότατος είναι επίσης και σε διάφορες άλλες συνταγές όπως είναι για παράδειγμα και οι ταραμοκεφτέδες.

Στο παραδοσιακά στρωμένο τραπέζι μας δεν θα παραλείψουμε να τοποθετήσουμε σε «στρατηγικά» σημεία και τα τουρσιά μας, αλλά και τις σαλάτες μας, που ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα είναι «εμπλουτισμένες» με όσπρια. Δεκάδες οι διαθέσιμες παραλλαγές για να δοκιμάσουμε: Μαυρομάτικα φασόλια, φακές και ρεβίθια ταιριάζουν τέλεια με τα λαχανικά μας, τα παντζάρια μας, τα ραδίκια και τις πατάτες και θα τα τιμήσουμε δεόντως! Όσπρια σε διαφορετική μορφή, όπως για παράδειγμα οι γίγαντες στο φούρνο ταιριάζουν επίσης στο τραπέζι μας και τους προτιμάμε κάθε χρόνο. Θρούμπες, μαύρες ή πράσινες, σε άλμη, σε ξίδι ή σε λάδι, απαραίτητο πιάτο στο σαρακοστιανό μας μενού είναι και οι ελιές, που είναι άλλωστε ταυτισμένες με την παράδοση και τη μεσογειακή κουζίνα. Μια νοστιμιά που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της ημέρας αυτής είναι και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, που όσο κοπιαστικά είναι στο μαγείρεμα, τόσο υπέροχα είναι στη γεύση.

Από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες στο τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα όμως είναι και τα θαλασσινά: Μύδια, αχνιστά ή σαγανάκι, χταποδάκι ψητό ή ξυδάτο, καλαμαράκια τηγανιτά ή γεμιστά, γαρίδες στη σχάρα ή κοκκινιστές, όλες οι λαχταριστές γεύσεις σε ένα ατέλειωτο πλούτο παραλλαγών που μας κάνουν να θέλουμε να τα ετοιμάσουμε όλα και να δοκιμάσουμε απ’ όλα! Άλλωστε όλα αυτά ταιριάζουν ιδανικά με την αρχοντική Μαλαγουζιά, την αγαπημένη μας ποικιλία από το τσίπουρο Δεκαράκι, που έχουμε πάντα στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μας. Είναι ένα τσίπουρο φτιαγμένο με την παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξης, που παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι κι έχει το δικό του ανθικό κομψό χαρακτήρα και φέρνει την άνοιξη στον ουρανίσκο μας!

Είτε επιλέξουμε να φάμε στο σπίτι, είτε να τιμήσουμε την παράδοση όπως πρέπει και να γιορτάσουμε στη φύση, τα εκλεκτά σαρακοστιανά πιάτα μας θυμίζουν πως η Καθαρά Δευτέρα είναι για τους αληθινούς καλοφαγάδες, που γνωρίζουν καλά πως το τσιμπούσι της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώνεται με το καλύτερο τσίπουρο: Γι’ αυτό και απολαμβάνουν το εορταστικό γεύμα με την οικογένεια των Μονοποικιλιακών Αποσταγμάτων Δεκαράκι που έχει ένα τσίπουρο για όλα τα γούστα, καθώς εκτός από την αρχοντική Μαλαγουζιά, το εκρηκτικό Μοσχάτο και ο αρμονικός Ροδίτης, μας καλύπτουν ανά πάσα ώρα και στιγμή!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ