Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει και τρεις προτάσεις για φυσιολατρικές αποδράσεις


Ηλιόλουστη φαίνεται πως θα είναι η φετινή Καθαρά Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις κάνουν λόγο για βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από τα Βαλκάνια και ενδέχεται να επηρεάσει με τοπικές βροχοπτώσεις μόνο τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές για την εποχή, ενώ οι άνεμοι θα βοηθήσουν στο παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, αφού θα πνέουν με ένταση γύρω στα 5 μποφόρ, στις περισσότερες περιοχές.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη – ημερολογιακά – γιορτή του χρόνου που μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε στη φύση και να απολαύσουμε σαρακοστιανά εδέσματα και το παραδοσιακό μας ούζο Πλωμάρι, είτε στο βουνό είτε δίπλα στη θάλασσα. Ο ήλιος του Μαρτίου θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σπίτι, ενώ αν βρεθούμε στις περιοχές εκείνες που την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται βροχή, δεν θα πτοηθούμε διόλου και θα μεταφέρουμε το παραδοσιακό τσιμπούσι «εντός των τειχών»! Αν ξεμείνατε από ιδέες και αναζητάτε έναν προορισμό στη φύση για να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα με την παρέα σας, εμείς σας κάνουμε τρεις προτάσεις που δεν θα σας αφήσουν ανικανοποίητους.

  1. Η απόδραση στη θάλασσα

Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα. Πετάμε αετό, πετάμε βότσαλα στο νερό, βουτάμε τα πόδια μας αν μας έρθει διάθεση και απολαμβάνουμε την ανοιξιάτικη φύση… Το θαλασσινό αεράκι μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ανοίγει την όρεξη για να απολαύσουμε το ούζο μας παρέα με ολόφρεσκα θαλασσινά και σαρακοστιανούς μεζέδες. Ήλιος και θάλασσα άλλωστε παραπέμπουν στο αγαπημένο μας Πλωμάρι, το διαχρονικό ούζο που μας συνοδεύει σε κάθε χαρούμενη έξοδο, αφού ως γνωστόν, «έχει ήλιο, έχει Πλωμάρι»! Από την Αθήνα, μπορούμε να προτιμήσουμε για την Καθαρά Δευτέρα μια εκδρομή στο Σούνιο, τη Χαλκίδα ή το Λουτράκι, ενώ από Θεσσαλονίκη μια όμορφη παραθαλάσσια εκδρομή είναι προς τα Μουδανιά ή τον Πλαταμώνα. Οι Πατρινοί, κουρασμένοι από το ξεφάντωμα του καρναβαλιού διαλέγουν την πανέμορφη Ναύπακτο, ενώ οι νησιώτες μας… δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν! Όπου κι αν βρισκόμαστε αυτή την ημέρα η θάλασσα είναι δίπλα μας και αξίζει την πρώτη εξόρμηση της χρονιάς.

  1. Η απόδραση στο βουνό

Παίρνουμε την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και επιλέγουμε για την Καθαρά Δευτέρα μια απόδραση στο βουνό. Ειδικά φέτος που η πρόγνωση του καιρού δείχνει ιδανική, γιατί να μην χαρούμε τον ήλιο και τη φύση στα ορεινά; Ετοιμάζουμε το καλάθι του πικ νικ μας, με τα σαρακοστιανά μας και το Ούζο Πλωμάρι μας και ξεκινάμε για να γεμίσουμε τα μάτια μας με πράσινο και τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα. Για τους Αθηναίους, ιδανική αυτή τη μέρα είναι η Πάρνηθα, ο Υμηττός, ενώ ακόμα και ο Παρνασσός με τα πανέμορφα χωριά του μοιάζει εξαιρετικός προορισμός. Οι Θεσσαλονικείς ανηφορίζουν προς τον Χορτιάτη και αναλόγως ξεκινούν για τα πανέμορφα τοπία της Πέλλας και της Ημαθίας ή των Σερρών και της Καβάλας. Τυχεροί όσοι βρίσκονται στην Ήπειρο που έχουν να διαλέξουν μεταξύ των γραφικών χωριών της Πίνδου, αλλά και όλοι όσοι μπορέσουν να απολαύσουν λαγάνα, ταραμά και ουζάκι κάτω από έναν πανύψηλο πλάτανο και δίπλα σε μια πηγή τρεχούμενου νερού…

  1. Η απόδραση στο νησί

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, η Καθαρά Δευτέρα στα ελληνικά νησιά και μάλιστα όταν είναι ηλιόλουστη, έχει ξεχωριστή ομορφιά. Δεν χρειάζεται να προλάβουμε να οργανώσουμε την εκδρομή μας πολύ νωρίτερα, είναι βέβαιο ότι δεν θα δυσκολευτούμε ούτε με τα εισιτήρια του πλοίου ούτε με τη διαμονή. Θα πάρουμε όμως μια βαθιά ανάσα από τον πεντακάθαρο θαλασσινό αέρα, θα χορτάσουμε ήλιο και θα νιώσουμε πως το καλοκαίρι είναι πια τόσο κοντά! Όσο για το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας στο νησί, φαντάζει ιδανικό: Σαρακοστιανά εδέσματα, πεντανόστιμα και ολόφρεσκα, μαζί με το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμάρι και χαμογελάμε ήδη με τη σκέψη… Οι Αθηναίοι συνήθως προτιμούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Θεσσαλονικείς τη Θάσο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους, τα 227 ελληνικά νησιά είναι απολύτως κατάλληλα να μας φιλοξενήσουν!

Με τον ήλιο σύμμαχο και το Ούζο Πλωμάρι στα ποτήρια μας, η φετινή Καθαρά Δευτέρα θα είναι μια γιορτή στη φύση για να περάσουμε καλά και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας… μέχρι την επόμενη αφορμή για ένα ουζάκι με την παρέα!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ