Μεταναστευτικό: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Δραματική η κατάσταση σε Έβρο και Αιγαίο


Δραματική είναι η εικόνα που έρχεται από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, καθώς -μετά τη χθεσινή δήλωση της Άγκυρας ότι «ανοίγει» τα σύνορα της προς την Ευρώπη – πρόσφυγες και μετανάστες κατά κύματα επιχειρούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορα της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση με τους μετανάστες». Επίσης τονίζει ότι «η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχει αλλάξει» και αποδίδει το πρόσφατο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνει στα τουρκικά παράλια μόνο στις συγκρούσεις στην Συρία.

Η θέση της Άγκυρας στη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε δημοσιογράφους, οι πρόσφυγες «αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου». Ο Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Η ανακοίνωση της απόφασης έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχουν περάσει λίγες μόνο ώρες και ήδη στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές του Έβρου, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, έχουν αρχίσει να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Στον Έβρο έχει μεταβεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Αρχηγός των ένοπλων Δυνάμεων Α/Σ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Δείτε LIVE εικόνα από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο:

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές νωρίτερα προχώρησαν στο κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα και κανείς άλλος.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την αθρόα είσοδο από τα σύνορά της όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

Παρόμοια εικόνα, όπως μεταδίδει η Deutche Welle, διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από την Μυτιλήνη. Στο νησί, σύμφωνα με το lesvospost και stonisi, από το πρωί φθάνουν με φουσκωτές βάρκες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ροές αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχαν σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, σε σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβούν στη Χίο και τη Σάμο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ