Κοροναϊος: Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων – Η «ταυτότητα» των επτά ασθενών

Στα επτά ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19.

Σε ντόμινο εξελίσσεται η μετάδοση του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ιχνηλατεί την σύνδεση των επτά κρουσμάτων είτε μεταξύ τους, είτε με εκείνα που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.

Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μια διαδικασία απαιτητική και δύσκολη μέσω της οποίας επιχειρείται αν όχι η διακοπή, ο περιορισμός της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε «επίπονη» την προσπάθεια της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ.

Η «ταυτότητα» των επτά κρουσμάτων

Πλέον τα κρούσματα έχουν φτάσει στα επτά. Τα τέσσερα εξ αυτών είναι «εισαγόμενα», δηλαδή αφορά ανθρώπους που ταξίδεψαν σε περιοχή η οποία βρίσκεται σε επιδημία (συγκεκριμένα και τα τέσσερα κρούσματα ήρθαν από την Βόρεια Ιταλία) και ήρθαν σε επαφή με τον ιο.

Τα υπόλοιπα 3 άτομα έχουν νοσήσει μετά από επαφές από τα «εισαγόμενα» κρούσματα: Τα δυο ήρθαν σε επαφή με το πρώτο κρούσμα από την Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο ήρθε σε επαφή με τον κρούσμα από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, πρόκειται για δύο εγχώριες, δευτερογενείς μεταδόσεις του κορωνοϊού.

Οι περιπτώσεις

Η πρώτη περίπτωση αφορά μία Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (είναι η επιχειρηματίας και διαμερισματική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη η οποία αποτέλεσε και το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη).

Η δεύτερη αφορά έναν Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, δηλαδή της εργαζόμενης σε τράπεζα η οποία ανακοινώθηκε ότι έχει μολυνθεί την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται πως και οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται από την ημέρα της διάγνωσής τους στο ΑΧΕΠΑ και το Αττικόν, αντίστοιχα, που είναι νοσοκομεία Αναφοράς και η εικόνα τους χαρακτηρίστηκε εξαρχής καλή, καθώς είχαν ήπια συμπτώματα της ίωσης.

Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται και το ηλικίας 10 ετών παιδί της 38χρονης, επίσης σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρα της γυναίκας βρέθηκαν αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριοτητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της.

Πλέον, και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού της 38χρονης προστέθηκε και μια εκπαιδευτικός, φίλη της, η οποία νοσηλεύεται από χθες επίσης στο ΑΧΕΠΑ.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση

Στο επίκεντρο της ιχνηλάτησης των ειδικών βρίσκονται οι επαφές της γυναίκας που ανακοινώθηκε την περασμενη Πέμπτη ως το τρίτο κρούσμα, μια γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο με την κόρη της. Η ίδια παραμενει νοσηλευόμενη στο Αττικόν ενώ παράλληλα εξελίσσεται ένα «θρίλερ» με την κόρη της.

Η 16χρονη είχε ταξιδέψει με δεκάδες άλλα παιδιά από το Κολέγιο Αθηνών στο Λονδίνο μετα το ταξίδι της στην Ιταλία. Αμέσως μολις η μητέρα της βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό σήμανε συναγερμός, οι μαθητές επέστρεψαν στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής και τους δόθηκαν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τυχόν συμπτώματα. Ωστόσο, η κόρη της τραπεζικής υπαλλήλου, όπως και ένας άλλος μαθητής έχουν μείνει στο Λονδίνο – αναμένουν το αποτελεσμα του μοριακού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκαν που εκτιμάται ότι θα δοθεί την ερρχόμενη Τρίτη. Σημειωτέον πως είχε ανακοινωθεί ότι ο γιος της γυναίκας, μαθητής γυμνασίου, βρέθηκε αρνητικός.

Εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν το περιστατικό που αφορά εκπαιδευτικό από τη δυτική Αττική (ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή), καθώς και ένα ακόμη που ανακοινώθηκε χθες και αφορά Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ