Το χαβά τους οι Τούρκοι: «Οι Ευρωπαίοι είναι υποκριτές»

Μάλιστα δεν δίστασε να εκιβάσει «ανοιχτά» ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, τονίζοντας ότι αν τους γίνουν τα… χατίρια θα συνεργαστούν!

Για υποκρισία κατηγορεί την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα του προσφυγικού ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζουμε να παρέχουμε καθεστώς προστασίας στους Σύρους, αναφέρει, ωστόσο «αλλάξαμε την πολιτική μας όσον αφορά την μη παρεμπόδιση της αναχώρησης των προσφύγων από τη χώρα μας».

Ο ίδιος υποστηρίζει, ακόμη, ότι ο αριθμός των προσφύγων που έφυγε από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες ανέρχεται στους 80.888.

«Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες», προσθέτει με νόημα.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος αναφέρει ότι Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ και κατηγορεί τη Δύση ότι άφησε την Τουρκία μόνη σε απέναντι σε έναν πρωτοφανή αριθμό εκτοπισμένων και προσφύγων.

«Η Τουρκία, φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, την καταστροφή και το χάος στη Συρία», αναφέρει.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες, αν αυτό το βάρος δεν μοιραστεί δίκαια. Καλώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ζητήσαμε τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, την οποία τώρα δημιουργούμε μόνοι μας».

Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ροής παράτυπων μεταναστών. Η Ευρώπη και οι άλλες χώρες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν έναντι αυτής της ακραίας δυσκολίας. Δεν μπορούν να αναμένουν ότι θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

«Η Τουρκία φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, την καταστροφή και το χάος στη Συρία». Είμαστε υπερήφανοι που χάρη στους εθνικούς μας πόρους και στη γενναιοδωρία του τουρκικού λαού δαπανήσαμε για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα μας άφησε μόνους απέναντι σε αυτή την πρόκληση».

Τέλος δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή «σε μία σοβαρή και σταθερή συνεργασία» υποσχόμενος ότι η θα κάνει το καλύτερο δυνατό, «αλλά πρέπει και οι άλλοι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν».

«Παρακολουθούμε με έκπληξη την κριτική από το εξωτερικό για την προσφυγική μας πολιτική. Όσοι διαφωνούν για το τι πρέπει να κάνουν για μερικές χιλιάδες προσφύγων, τολμούν να επικρίνουν τη χώρα μας, η οποία φιλοξενεί 3.7 εκατομμύρια πρόσφυγες, λέγοντας ότι «αρκετά». Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ντροπιαστική υποκρισία» καταλήγει η δήλωση του Φαχρετίν Αλτούν.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του Ρεταζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Συνεχίζουμε να παρέχουμε καθεστώς προσωρινής προστασίας στους Σύρους στη χώρα μας και δεν ζητήθηκε από τους Σύρους αδελφούς μας να φύγουν από τη χώρα. Μπορούν να παραμείνουν αν θέλουν να μείνουν, μπορούν να φύγουν να αν θέλουν».

Εμείς απλώς προχωρήσαμε σε μία αλλαγή της πολιτικής μας όσον αφορά την μη παρεμπόδιση της αναχώρησης των προσφύγων από τη χώρα μας. Δεδομένου ότι οι πόροι μας και ο αριθμός του προσωπικού μας είναι περιορισμένοι, προετοιμαζόμαστε στο ενδεχόμενο να έλθουν περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, παρά να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Μετά από αυτή την αλλαγή της πολιτικής κάποιοι πρόσφυγες αποφάσισαν να φύγουν από την Τουρκία. Ο αριθμός των προσφύγων που έφυγε από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες ανέρχεται στους 80.888. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ροής παράτυπων μεταναστών. Η Ευρώπη και οι άλλες χώρες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν έναντι αυτής της ακραίας δυσκολίας. Δεν μπορούν να αναμένουν ότι θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Η Τουρκία, φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, την καταστροφή και το χάος στη Συρία. Είμαστε υπερήφανοι που χάρη στους εθνικούς μας πόρους και στη γενναιοδωρία του τουρκικού λαού δαπανήσαμε για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα μας άφησε μόνους απέναντι σε αυτή την πρόκληση.

Οι περισσότεροι από τους συμμάχους μας, κυρίως η ΕΕ, δεν μοιράζονται μαζί μας το βάρος, εκπληρώνοντας τις πολιτικές και ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις. Δεν λαμβάνουμε καμία σημαντική βοήθεια στις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική καταστροφή στο Ινλίμπ και αλλού στη Συρία. Στόχος μας ήταν να αποτρέψουμε το καθεστώς Ασαντ να προβεί σε εθνοκάθαρση και να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και την αποτροπή εκτοπίσεων περισσότερων ανθρώπων και, τελικά, την αντιμετώπιση μεγαλύτερου κύματος προσφύγων. Δυστυχώς, μείναμε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είμαστε σε θέση να οδεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες, αν αυτό το βάρος δεν μοιραστεί δίκαια. Καλώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ζητήσαμε τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, την οποία τώρα δημιουργούμε μόνοι μας. Είναι λυπηρό που δεν έχουμε λάβει επαρκή υποστήριξη από τους συμμάχους μας!

Αφού αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις μας, οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν κρατήθηκαν και οι στρατιώτες μας έγιναν στόχος στο πεδίο (μαχών), δεν έχουμε περισσότερη υπομονή. Δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι το πρόβλημα των εκατομμυρίων εκτοπισθέντων και προσφύγων είναι για κάποιο λόγο μόνο δικό μας πρόβλημα.

Ο ανθρώπινος πόνος στη Συρία, τα πρωτοφανή επίπεδα εκτοπισμένων και η μετανάστευση δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημά μας, αλλά και πρόβλημα της περιοχής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είμαστε ανοιχτοί σε μία σοβαρή και σταθερή συνεργασία και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά πρέπει και οι άλλοι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Παρακολουθούμε με έκπληξη την κριτική από το εξωτερικό για την προσφυγική μας πολιτική. Όσοι διαφωνούν για το τι πρέπει να κάνουν για μερικές χιλιάδες προσφύγων, τολμούν να επικρίνουν τη χώρα μας, η οποία φιλοξενεί 3.7 εκατομμύρια πρόσφυγες, λέγοντας ότι «αρκετά». Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ντροπιαστική υποκρισία».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ