Μεταναστευτικό: Πού θα κατασκευαστεί το πρώτο κλειστό κέντρο για απελάσεις «εξπρές»

Θέμα χρόνου είναι η δημιουργία του πρώτου κλειστού κέντρου στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επαναπατρίζονται άμεσα όσοι εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας μετά την 1η Μαρτίου.

Το περίκλειστο κέντρο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – σε αυτό αναμένεται να μετακινηθούν όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μας τόσο από τον Έβρο, όσο και από τα νησιά.

Την Τρίτη (03/03) εκδόθηκε σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και τα άτομα αυτά επιστρέφονται –χωρίς καταγραφή– στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Καθώς η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, όσοι έφθασαν στα νησιά από την Κυριακή (01/03) και μετά εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη και άρα θα πρέπει να επιστραφούν χωρίς να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί πρόσφυγες όσους εισέρχονται παράνομα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτων χώρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλες πιέσεις στα σύνορα με την Τουρκία. Από το πρωί του Σαββάτου (29/01) έως και τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης (04/03) οι ελληνικές Αρχές στον Έβρο έχουν αποτρέψει 27.823 παράνομες εισόδους προσφύγων και μεταναστών και έχουν πραγματοποιηθεί 220 συλλήψεις. Το ίδιο εκρηκτική χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής δίνουν και αυτές «μάχη» στα θαλάσσια σύνορα.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ