Πέτσας: Δεν θα περάσει κανείς τα σύνορά μας, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα για να μην περάσουν παράνομοι μετανάστες, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί. Δεν θα περάσει κανείς. Αν θέλει να μπει κανείς, θα μπει από την πόρτα, από νόμιμη πύλη εισόδου, δεν θα μπει από το παράθυρο. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας».

Ο κ. Πέτσαςγια μία ακόμη φορά κατήγγειλε την τουρκική ακτοφυλακή ότι δεν κάνουν προσπάθειες διάσωσης, και κατηγόρησε εκ νέου την Άγκυρα για fake news. «Ποιος πνίγει τον κόσμο στη θάλασσα;» διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας αναφέροντας ότι η Ελλάδα, και ως ναυτική χώρα, διασώζει όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη και διεξαγάγει εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων ΜΜΕ.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, ο κ. Πέτσαςδήλωσε μεταξύ άλλων πως όλα είναι ανοικτά. «Αν υπάρχει εναλλακτική θα τη δούμε. Δεν είναι εναλλακτική λύση η Μόρια», συμπλήρωσε στη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 90.000 αιτήσεις, αναφέροντας ότι από αυτές μόλις 17.000 προέρχονται από Σύρους, και πολύ περισσότερες από υπηκόους του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν.

Για την απόφαση της Αθήνας να αναστείλει για ένα μήνα τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες και να τους οδηγεί σε επιστροφή «στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής», επανέλαβε ότι υπάρχει νομικό δικαίωμα βάσει όλων των διεθνών συμβάσεων όταν υπάρχει μαζική και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων. «Θα συλλαμβάνονται, θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα και θα εκκινούνται οι διαδικασίες άμεσης απέλασής τους» επισήμανε.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση κινείται στους άξονες αποτροπή, αποσυμφόρηση, ανακούφιση.

Η κυβέρνηση θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της και ετοιμάζει κλειστά κέντρα

Την ίδια ώρα σε θετικό εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μομέντουμ στο μεταναστευτικό καθώς παρά τις όποιες πολιτικές κόντρες μπορεί να έχουν προκύψει, η κοινωνία δείχνει να στηρίζει τις κινήσεις της.

Η εργαλειοποίηση χιλιάδων ανθρώπων από τον Ερντογάν προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την εισβολή του στην Συρία, βάζοντας στην μέση την Ελλάδα η οποία κλήθηκε να υπερασπιστεί τα σύνορά της, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γραφειοκρατικό της παρελθόν ερμηνεύεται ως θετικό δεδικασμένο πως ελάχιστα 24ωρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα σύνορα οι ηγέτες της ΕΕ βρέθηκαν στον Έβρο στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «έχουμε, ήδη, περάσει από τη φάση των διακηρύξεων στη φάση των έργων». Επισημαίνουν δε πως η κατάσταση στα σύνορα συζητείται ήδη στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και συμπληρώνουν πως «την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας. Και μην ξεχνάμε ότι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής είναι στις 26 και 27 Μαρτίου, δηλαδή σχετικά κοντά, και θα δούμε ως τότε πώς θα έχουν εξελιχθεί οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι προτάσεις για τα κλειστά κέντρα και οι εναλλακτικές

Οι εξελίξεις και η ομολογουμένως καθυστερημένη αντίδραση συνολικά στην διαχείριση του μεταναστευτικού αναγκάζουν την κυβέρνηση να «τρέξει» τον σχεδιασμό για την δημιουργία κλειστών κέντρων. «Έχουμε εξαγγείλει πέντε περιοχές για κλειστές δομές. Προχωρήσουμε στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο, αλλά υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές Αρχές στη Χίο και τη Μυτιλήνη», σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό να απορρίπτεται η ιδέα της δημιουργίας νέων κέντρων σε συνάρτηση πάντα με το κλείσιμο των παλαιών. «Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ», τονίζουν.

Από την άλλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε πως στις Σέρρες θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, όπου και θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Όπως αποκάλυψε, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ