Μεταναστευτικό: Ποιες βραχονησίδες προτείνονται για κλειστές δομές


Την πιθανότητα δημιουργίας κλειστών δομών σε βραχονησίδες μελετά η κυβέρνηση, με τα επικρατέστερα νησιά να είναι δύο, σε περίπτωση που προχωρήσει με την υλοποίηση αυτού του σεναρίου.

Το πρώτο είναι το νησάκι Μπαρμπαλιάς, το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα Τοκμάκια στη Μυτιλήνη.

Το δεύτερο είναι μία πρόταση που έρχεται από τον Γιάννη Βαληνάκη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υπουργό, και πρόκειται για τη Σύρνα, μια βραχονησίδα, μεταξύ Νισύρου και Κω, στο κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη, στη Σύρνα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα προαναχωρησιακό κέντρο, και κάπου κοντά του δύο πλωτά hotspots.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις, ωστόσο, περιμένει να γίνει κάποια επίσημη πρόταση για αυτά τα νησιά, είτε από κάποιο δημοτικό συμβούλιο, είτε από περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης αυτών των προτάσεων.

Το κόστος για αυτά τα σενάρια είναι μεγαλύτερο, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι «αν γίνεται και μπορούμε, θα το κάνουμε», με βασική προϋπόθεση ότι οι βραχονησίδες αυτές πρέπει να είναι κοντά σε κάποιο από τα μεγάλα νησιά, ώστε να μπορεί να υπάρχει εύκολη πρόσβαση, αν χρειαστεί.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πηγή: MEGA


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ