Κοροναϊός: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και φόρων σε επιχειρήσεις


Κοροναϊός: «Ανάσα» σε επιχειρήσεις και εργαζομένους οι οποίοι πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου του κοροναϊού ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στις 11 το πρωί της Κυριακής (08/03) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ετοιμάσουν πακέτα μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του Κοροναϊου. Στόχος είναι να υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων σήμερα Δευτέρα (09/03) ξεκινώντας από την αναβολή πληρωμής τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του κοροναϊού.Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προβληματίζεται για το πως θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς δεν δικαιούνται μισθό κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές καθώς αυτό οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και όχι σε υπαιτιότητα του εργοδότη.

Η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης αναμένεται να γίνει σήμερα (09/03) στις 12.30 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από κοινού με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι στα μέτρα θα περιλαμβάνονται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών ή και άλλων φόρων. Οι λεπτομέρειες για την διάρκεια και την ισχύ των μέτρων θα ανακοινωθούν από τους κυρίους Σταϊκούρα και Βρούτση.

Στη σύσκεψη ετέθησαν πλήθος προτάσεων και αιτημάτων για μέτρα στήριξης, όπως επίσης και η επιδότηση των μισθών στους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων όπου αυτοί εργάζονται. Κρίθηκε σκόπιμο να ληφθεί απόφαση αφού πρώτα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου (την επόμενη Δευτέρα) προκειμένου να συμφωνηθεί πανευρωπαϊκά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, ώστε να μην προσμετράται η δαπάνη αυτή στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό είναι σημαντικό έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτεί ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της για φοροελαφρύνσεις το 2020.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ