Σοκ και δέος στην τιμή του πετρελαίου: Υποχωρεί 27% και αγγίζει τα 30 δολάρια στις αγορές τις Ασίας

Η «βουτιά» των διεθνών τιμών του αργού την Παρασκευή κατά 10%, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή.

Οι τιμές με το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα (9/3) κατέρρευσαν έως και 27,18% (WTI).

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο τιμών το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας το αργό στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Την Παρασκευή (6/3), ο OPEC και οι σύμμαχοί του με αρχηγό τη Ρωσία που απαρτίζουν τον OPEC+ συναντήθηκαν στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν για νέες περικοπές στην παραγωγή.

Οι νέες περικοπές θα ανακόψουν την κατρακύλα των τιμών εν μέσω της υποχώρησης που καταγράφει η ζήτηση για το καύσιμο και τα παράγωγά του, ως απόρροια των αναταράξεων στην οικονομική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού.

Η συνάντηση κατέληξε σε ναυάγιο.

Ο OPEC είχε προτείνει νέα περικοπή της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αρχή του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος του έτους. Πρόταση όμως που απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+.

Ο OPEC δεν κατάφερε να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή. Η Μόσχα εμμένει στην άποψή της ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της επιδημίας του κοροναϊού στη ζήτηση του πετρελαίου.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ