Κοροναϊός: 11 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 84 στο σύνολο


Έντεκα νέα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (09/03), κατά τη νεότερη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φθάνει τα 84

Ειδικότερα, από τα 56 κρούσματα που συνδέονται με την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, τα 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84 ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 57 παραμένουν σε καλή κατάσταση και βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Οι 81 ασθενείς είναι Έλληνες και 3 ξένοι.

Το πιο σοβαρό περιστατικό έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου ο ασθενής νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία.

Πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού COVID-19, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τέσσερα «ορφανά» κρούσματα. Πρόκειται για κρούσματα, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, δεν έχουν ιστορικό και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Κικίλιας: Να μείνουν σπίτι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες
Την ανάγκη όλοι οι πολίτες να επιδείξουν την πρέπουσα υπευθυνότητα τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι είναι καθήκον η προστασία των ευπαθών ομάδων και δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να παραμένουν στο σπίτι τους, αποφεύγοντας τις αχρείαστες μετακινήσεις, οι ηλικιωμένοι αλλά και εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο δίμηνο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η νόσος είναι ήπια, ωστόσο τόνισε ότι έχει μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, όπως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.

«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γ’ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς.

Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.

Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”.

Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ