Κοροναϊός – Γαλλία: Ο υπουργός Πολιτισμού θετικός στον Covid-19


Βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», στο σπίτι του στο Παρίσι.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, έγινε γνωστό από το γραφείο του στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», στο σπίτι του στο Παρίσι.

«Ο υπουργός βγήκε θετικός σήμερα», αφού εμφάνισε «συμπτώματα», διευκρίνισε το γραφείο του, σημειώνοντας πως ο Ριστέρ είχε παραστεί πολλές ημέρες την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται προ των ευθυνών της»

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η κρίση του κοροναϊού απαιτεί «μια ειλικρινή, μαζική και συντονισμένη απάντηση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να «αποδείξει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά της».

«Αυτή η κρίση είναι ένα πολιτικό ραντεβού για την Ευρωπαϊκή Ένωση: η ΕΕ ανταποκρίνεται ή δεν ανταποκρίνεται», τόνισε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία επικεντρώθηκε στον οικονομικό αντίκτυπο του ιού.

«Η Ευρώπη βρίσκεται προ των ευθυνών της. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τη χρησιμότητά της και την αποτελεσματικότητά της», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, η απάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών πρέπει να οδηγήσει σε ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης συντονισμένο και μαζικό» ταυτόχρονα. Το πρόγραμμα αυτό πιθανόν να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στις 16 Μαρτίου.

Η απάντηση αυτή πρέπει να διέλθει επίσης από μια μεγαλύτερη «ευελιξία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τους επιβεβλημένους στα κράτη-μέλη δημοσιονομικούς κανόνες, για να ληφθεί υπόψη η αύξηση του ελλείμματος που μπορεί να προκύπτει από την κρίση του κοροναϊού.

«Στοχεύουμε πάντα στην αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών μιας αλλά θα υπάρξει μια χρονική απόκλιση (…) Βασίζομαι σίγουρα στην ευελιξία και στην κατανόηση» των Βρυξελλών, υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Ο υπουργός έκρινε απαραίτητο να κινητοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και κυρίως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΒΕΙ) για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση όσον αφορά την οικονομική αυτή κρίση και να μπορέσει να αποδεσμεύσει πόρους. Πώς θέλετε να εξηγήσετε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» αλλά ότι αυτή η κρίση «δεν είναι το αντικείμενό της;», υπογράμμισε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ