Κοροναϊός στην Ελλάδα: Κρούσμα κλείνει και το Deree για 48 ώρες

Τι ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα για το «λουκέτο».

Στο κλείσιμο του Deree προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος κοροναϊού στην κοινότητά του.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του στο Facebook το ίδιο το Deree, θα παραμείνει κλειστό στις 10 και 11 Μαρτίου μετά από σχετικές οδηγίες των υγειονομικών Αρχών της χώρας μας «λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος».

Αγώνας για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονϊού αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των υγειονομικών Αρχών στη χώρα μας, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει πλέον τα 84.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του στο Facebook το ίδιο το Deree, θα παραμείνει κλειστό στις 10 και 11 Μαρτίου μετά από σχετικές οδηγίες των υγειονομικών Αρχών της χώρας μας «λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος».

Το γεγονός ότι τέσσερα άτομα είναι θετικά στον ιό χωρίς να έχουν ιστορικό έκθεσης -να μην μπορεί δηλαδή να ιχνηλατηθεί πώς κόλλησαν- είναι ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία και δείχνει πως ενδεχομένως η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας μπαίνει σε μια άλλη φάση.

Αυτός είναι και ο λόγος που χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ζήτησε «μεγαλύτερη υπευθυνότητα» από τους πολίτες, καλώντας όσους εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στα σπίτια τους.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, επαναλαμβάνοντας πως στόχος αποτελεί η μείωση της διασποράς του ιού.

Τα 11 νέα κρούσματα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, 11 νέα κρούσματα του ιού.

Όπως γνωστοποίησε, οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους.

Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Όσον αφορά στην «ταυτότητα» των ασθενών, 81 είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι.

Νέα μέτρα και ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε το ποια άτομα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Να σημειωθεί πως από Δευτέρα, ισχύουν και τα εξής:

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
  • Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here